fbpx

Framfall

Vad är framfall?

Framfall orsakas av svagheter i kvinnans bäckenbotten vilket medför att underlivsorgan sjunker ned på grund av ett bristande stöd. Det finns olika typer av framfall men om du känner en utbuktning i underlivet som känns tung eller skaver finns det en risk att du har framfall. Framfall behöver inte vara farligt men kan upplevas som obekvämt och besvärande. Hos vår gynekolog kan du boka tid för omgående bedömning med en eventuellt uppföljande behandling inom 2 veckor. 

Framfall i underlivet är ett tillstånd där omkringliggande organ så som urinblåsa, ändtarm eller livmodern skapar utbuktningar i slidgången eller vid slidöppningen. Detta uppstår när vävnader i bäckenbotten försvagats och orsakas ofta i samband med graviditet, förlossning, påfrestningar  eller pågrund av ärftliga anlag. De vanligaste formerna av framfall är; framfall av den främre eller bakre slidväggen samt livmoderframfall.

Symtom

Symtomen för framfall varierar beroende på vilken typ av framfall det rör sig om. Vanliga symtom är dock att du känner en tyngd, skav eller utbuktning i underlivet. Du kan även ha svårt med urinering och läckage eller med att tömma tarmen pågrund av att inbuktningar i slidgången.

Behandling

Framfall behandlas olika beroende på utseende men vanligast är operation eller behandling med en så kallad prolapsring. Med kirurgisk behandling förstärker man bindväven med hjälp av ett nät som reparerar defekten och som sedan naturligt växer in i kroppen. Ingreppet utförs av erfarna gynekologer och du kan lämna mottagningen samma dag. Du får vid ditt första besök information om hur du ska förbereda dig inför ingreppet. Tveka inte att kontakta oss för mer information om de olika behandlingsalternativen.

I samarbete med erfarna specialistläkare inom gynekologi erbjuder vi på Stiernstam Läkarservice nu även utredning, bedömning och behandling av en rad olika gynekologiska åkommor. Du kan vända dig till oss som privatpatient eller som försäkringspatient. Hos oss får du en omgående och professionell behandling av dina besvär. Vi eftersträvar att alltid erbjuda ett hög kvalitativt och personligt omhändertagande med individen i fokus. Du möter alltid samma personal och alla ingrepp sker som dagkirurgi vilket innebär att du kan lämna mottagningen samma dag. Varmt välkommen till oss!

Vill du snabbt träffa en gynekolog?

Vi vet att gynekologiska besvär kan vara påfrestande. Om du snabbt vill träffa en gynekolog kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom några dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till en av våra sjuksköterskor  på info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |