Hem > Behandlingar > Anala besvär > Analsprickor
En analspricka, analfissur kan vara mycket smärtsamt och besvärande men på vår mottagning i Göteborg får du omgående hjälp med dina besvär, och om du bokar som privatpatient får du en behandlingstid inom 2-4 dagar. En analfissur som inte läker brukar initialt behandlas med botox eller ett dagkirurgiskt ingrepp och du lämnar mottagningen samma dag. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig. Varmt välkommen till oss.
Analfissur, analspricka eller slemhinnespricka är en spricka i huden som uppstår vid ändtarmsöppningen. Tillståndet som kan uppstå i samband med förlossning, förstoppning, hård avföring eller kraftig diarré. Analfissurer kan orsaka blödningar och ger ofta upphov till smärta vid tarmtömning. Både män och kvinnor kan drabbas och det kan uppstå i olika åldrar. Dock är det främst personer mellan 30 och 50 år som drabbas, men även barn kan få sprickor i ändtarmen. En analfissur som inte läker på mer än sex veckor kallas för kronisk och du bör då söka behandling för dina besvär.
En analspricka, analfissur gör att du får mycket ont när du tömmer tarmen, och smärtan gör att ändtarmens slutmuskel börjar krampa. Denna krampen gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig vilket gör det svårt för såret att läka. Det kan även uppstå en inflammation runt såret. Då kan det bildas en liten hudflik på utsidan av ändtarmsöppningen.
Minnesregel för blod i avföringen: Färskt blod kommer vanligen från ändtarmsöppningen (färskt, ljust). Mörkt blod kommer vanligen från tarmsystemet (gammalt, koagulerat). Kontakta alltid vården om du har blod i avföringen.
Analsprickor / analfissurer kan både drabba barn och vuxna. Sprickorna uppstår vanligtvis i samband med att man varit förstoppad under en tid, haft hård avföring eller lidit av kraftigare diarré. Detta kan i sin tur bero på att du druckit för lite, inte ätit tillräckligt med fibrer, varit för stilla sittande eller tar läkemedel som kan orsaka förstoppning. Analfissurer kan även orsakas av bristning som uppstått i samband med förlossning eller tidigare kirurgi i området.
Då många analfissurer läker av sig själv fokuserar man inledningsvis främst på att lindra smärtan för att underlätta tarmtömningen. Detta görs ofta med en lokalbedövande salva. Även akuta analsprickor brukar vanligtvis läka av sig själv efter några veckor. Kroniska analfissurer som behandlats under en längre tid utan att förbättras kan även behandlas med botox eller genom ett mindre kirurgiskt ingrepp. Vid ditt första besök hos oss kommer du få information om hur behandlingen kommer att tas vidare och om detta är något som är relevant för just dig.
Behandling av analfissur, analspricka inleds oftast med lokala salvor men om detta inte hjälper är Botox-injektion ett alternativ där läkaren injicerar i nedre delen av ringmuskeln och på så sätt skapar en förlamning som släpper krampen. Effekten av injektionsbehandlingen sitter i 2-3 månader. En del patienter läker ut på en behandling men ibland behöver man upprepa behandlingen. Ingreppet tar ca 15-20 minuter och du kan lämna vår mottagning samma dag.
Efter din analfissur behandling kommer du att få en bedövande salva för att lindra smärta, exempelvis inför och efter toalettbesök. Dessutom kan det vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma, som t.ex Alvedon eller Panodil som finns att köpa receptfritt på apoteket. Du kan även få recept av oss om du skulle ha behov av starkare läkemedel men sjukskrivning brukar vanligtvis inte behövas. Läkningsprocessen brukar ta 4-8 veckor men kan variera.
När du behandlat en analfissur, analspricka, kan du fortfarande uppleva smärta efteråt men desto renare du håller fissuren desto mindre obehag kommer du uppleva. Försök att gå på toaletten regelbundet varje dag. Dessutom är det viktigt att du tvättar med ljummet vatten efter varje toalettbesök för att hålla rent och underlätta läkningen.
Eftersom förstoppning är en vanlig orsak till analfissur, analspricka, är det väldigt viktigt att undvika att bli hård i magen och hålla avföringen mjuk. Därför rekommenderar vi att du dricker mycket vatten och äter fiberrik mat så som frukt, grönsaker och grovt bröd. Om du blir förstoppad kan blötlagda linfrön, katrinplommon eller receptfria laxermedel hjälpa dig att få igång magen.
Regelbunden motion både bidrar och underlättar regelbunden tarmtömning vilket är bra för din läkningsprocess. Dock rekommenderar vi att du under den första veckan tar det försiktigt med träningen och undviker träning så som styrketräning, tyngdlyftning och cykling. Utöver detta kan du sitta och röra dig som vanligt.
Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!
Nej, analfissurer, analsprickor i sig är normalt inte farliga. Dock kan de orsakas av allvarligare sjukdomar, såsom ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Om din analfissur inte läker av sig själv bör du därför söka vård för att få bedömning och behandling av dina besvär.
En akut analfissur syns som en spricka vid ändtarmsöppningen och en kronisk analfissur har vanligtvis en djupare spricka och kan ha inre eller yttre köttliga utväxter. Om din analfissur inte har läkt på 6-8 veckor anses den som kronisk.
Nej, analfissurer kan ofta läka av sig själv med hjälp av receptfria och smärtstillande läkemedel som du kan köpa på Apoteket. Dock om din analfistel inte läker av sig själv och kvarstår i 6-8 veckor anses den dock vara kroniskt och då bör du söka vård för vidare behandling.
Som privatpatient betalar du ingreppet själv och får en tid inom 2-4 dagar. Se aktuella priser.
Du kan även komma till oss som försäkringspatient och då betalar du endast självrisken som ditt försäkringsbolag anger. Läs mer om vilka försäkringsbolag vi samarbetar med. Tveka inte att kontakta oss om du har några ytterligare frågor.
Nej det gör inte ont att behandla en analfissur. Under de första veckorna efter ingreppet kommer du dock uppleva lokal smärta men du får recept på smärtstillande läkemedel av oss. Smärtan avtar även i takt med läkningen.
Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.
Senast uppdaterad: 7 sep. 2022
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare
Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse hos oss. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används enligt vår Integritetspolicy.