Åderbråck

Att få åderbråck är mycket vanligt men det är en lätt åtgärdad åkomma. På vår mottagning vid Heden i Göteborg möter du specialistkirurger med över 20 års erfarenhet av åderbråck. Du behöver inte sy och inga eller endast millimeter små ärr uppstår. Vid ditt första besök får du en 30 minuters konsultation och uppföljande behandling inom 2 veckor. 

 Innehåll

Om åderbråck

Att drabbas av åderbrock är mycket vanligt och speciellt bland kvinnor. Åderbråck är onormalt utvidgade och slingriga blodådror, vener, som orsakas av förträngningar i blodomloppet. Det ineffektiva blodflödet gör att blod ansamlas och venerna blir då utvidgade och knöliga. Utöver de kosmetiska besvär som åderbråck eventuellt kan medföra så är de oftast ofarliga. Dock finns det en risk för att tillsynes harmlösa åderbråck kan förvärras och vi rekommenderar därför att åtgärda problemen innan det utvecklas till allvarliga sjukdomstillstånd. 

Symtom vid åderbråck

Oftast visar sig åderbråck som slingriga förhöjningar på huden och uppstår vanligast på benen. Dessutom är de ofta blåfärgade men de kan även vara hudfärgade. Symtomen uppvisar ofta en dygnsvariation där det tenderar att bli sämre under dagen till kvällen. Dessa besvär lindras av högläge eller kompressionsbehandling med stödstrumpa. Du kan även få åderbråckseksem (stas eksem), missfärgningar (hemosiderinfläckar) och svullnader eller kramp runt vristen.

Vem får åderbråck?

Nästan 20-30% av alla människor drabbas någon gång av åderbråck och det är vanligast hos kvinnor men drabbar även män. Åderbråck kan uppstå från tonåren men risken tilltar med åldern. Hos kvinnor kan det ofta uppstå i samband med pubertet, P-piller, graviditet eller menopaus – där kroppen genomgår hormonella förändringa och hos män uppstår det ofta lite senare i åren. 

Operation av åderbråck

Borttagning av åderbråck görs i lokalbedövning eller narkos. För bästa kosmetiska resultat avlägsnas åderbråcken via millimeter små hål som inte lämnar några eller endast millimeter stora ärr. Efter ingreppet får du ett eget rum där du kan vila innan du lämnar mottagningen. För att boka som privatpatient kan du kontakta oss direkt på 031- 18 88 18 (vardagar kl. 08-10 och 13-14) eller maila oss på [email protected]. Du behöver ingen remiss och du får en tid inom 2-4 dagar. 

Inför din operation

2 veckor innan operationen

Två veckor före din åderbråcksoperation ska du undvika alla läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, så som Bamyl, Albyl och Treo. Du får inte heller äta antiinflammatoriska mediciner så som Naprosyn, Voltaren eller liknande. Dessa läkemedel gynnar blödning vilket försvårar operationen och dessutom kan bidra till att det uppstår fler blodutgjutningar och smärta efter ingreppet. Du kan äta som vanligt före operationen såvida du inte skall sövas.

Piller illustration

Narkos eller lokalbedövning

Beroende på om din åderbråcksoperation ska utföras i lokalbedövning eller narkos så finns det olika sätt som du behöver förbereda dig. Här kan du läsa mer om lokalbedövning eller narkos.

Operationsdagen

På operationsdagen rekommenderar vi att sätta på dig kläder som inte sitter åt runt området som ska opereras. Innan operationen får du träffa en kirurg som går igenom ingreppet och besvarar eventuella frågor. Beroende på operationsteknik tar ingreppet mellan 30- 60 minuter. Direkt efter din åderbråcksoperation får du tillgång till ett eget vilorum och du kan lämna mottagningen efter ca 1 timmas vila.

Efter din operation

Vi rekommenderar att du tar det lite lugnt under den första veckan efter din åderbråcksoperation. Promenera och rör dig som vanligt men undvik fysisk ansträngning som idrott, träning och tunga lyft. Efter en vecka får du göra allt som inte gör ont. Det kan vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma, som t.ex Alvedon eller Panodil som finns att köpa receptfritt på apoteket. Du får recept av oss om du skulle behöva starkare läkemedel.

Du får ett förband som ska sitta på i 24 timmar och efter förbandet tagits av ska du använda stödstrumpa dagtid under åtminstone 1 vecka. Stödstrumpa kan du köpa på apotek eller i sjukvårdsaffär. Detta är för att komprimera vävnaden och förhindra att benet svullnar.

Det är bra att röra på sig efter operationen men med en begränsad omfattning i början. Pröva dig fram och låt smärtan sätta gränsen. Du ska gå som vanligt med lika långa steg utan att halta och låt vaden arbeta. Försök även att inte stå helt stilla utan håll dig i rörelse medan du står upp.

Du får ett förband efter din operation som ska sitta på i 24 timmar och du får inte duscha benet innan det tagits av. Efter förbandet tagits av kan du börja duscha försiktigt på benet.

I sittande position är det bra att ha benet i högläge med foten högre upp än höften. Detta är för att svullnaden i operationsområdet inte ska sjunka ned mot foten och orsaka värk. För att motverka blodproppsbildning är det bra att röra och vicka på fotleden så att vadmuskeln får arbeta. 

I liggande position ska du gärna ligga med det opererade benet i högläge. Man kan exempelvis stapla böcker till ca 15 cm höjd vid fotändan av sängen. Att stapla kuddar gör inte samma nytta. 

Under de första månaderna har man vanligtvis röda operationsärr som kommer blekna med tiden. Så länge de är röda måste de skyddas från intensiv solbestrålning med tejp eller plåster för bästa kosmetiska resultat. Annars blir ärren mörka och brokiga i över ett år framöver. För 1 av 30 personer kan så kallade ådernät uppstå i anslutning till ett eller flera av operationsärren. Dessa kan avlägsnas med injektionsbehandling eller laser vilket du själv betalar.

Din arbetsförmåga efter operationen beror helt på vilka krav som ställs på benen i ditt arbete. Exempelvis om du står och går hela tiden eller om du sitter och har möjlighet att ibland sätta upp benet. Det beror även på om du blivit opererad på låret, vaden eller smalbenet. Desto längre ned desto större påfrestning. Dock är det sällan du behöver vara hemma mer än någon eller några dagar. 

Symtom efter operationen

Våra specialistkirurger har lång erfarenhet av åderbråcksoperationer men alla operationer medför en viss risk för komplikationer, men det är dock ovanligt med bestående besvär. 

Blodutgjutning

Det bildas alltid blodutgjutningar i operationsområdet cirka 2- 4 dagar efter en åderbråcksoperation. I samband med detta kan du känna en ökad spänning och värk i benet. Blodutgjutningarna sugs så småningom upp men ibland kan ta några veckor. Att det bildas vissa ojämnheter under huden är ett normalt fenomen och dessa brukar mjukna inom några månader.  

Motverka nya åderbråck

För att motverka nya åderbråck rekommenderar vi att använda kompressionsstrumpor, ju kraftigare desto effektivare. Det får vara en balansgång mellan vad man tycker sig tolerera och hur angelägen man är att slippa nya åderbråck. Man kan exempelvis välja att använda stödstrumpor under höst, vinter och vår men inte under sommaren för att fördröja åderbråcksbildningen. 

Sjukhus Specialistläkare illustration

Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Privatpatient: Som privatpatient kan du kontakta oss direkt på 031- 18 88 18 (vardagar kl 08-10 och 13-14) eller maila oss på [email protected]. Du behöver ingen remiss och du får en tid inom 2-4 dagar. 

Försäkringsbolag: Om du har sjukvårdsförsäkring via din arbetsgivare eller tecknat en privat kan du söka vård hos oss via ditt försäkringsbolag. För att boka en mottagningstid kontaktar du ditt försäkringsbolag som ordnar bokningen till oss. Vi har avtal med de flesta försäkringsbolagen och du behöver ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Frikort gäller ej. Läs om vilka försäkringsbolag vi arbetar med.

Åderbråck är vanligtvis helt ofarliga men kan ge besvär så som klåda, ömhet och värk. Utifrån ett estetiskt perspektiv kan åderbråck även upplevas som besvärande och skapa begränsningar i vardagen. I vissa fall kan dock åderbråck förvärras och då bli både smärtsamma och farliga. När åderbråcken har symptom som är allvarliga är det viktigt att omedelbart söka vård. På vår mottagning i Göteborg kan våra specialistläkare både bedöma och behandla dina åderbråck.

Du behöver ingen remiss om du kommer som antingen privatpatient eller försäkringspatient. Om du söker vård hos oss via VGR krävs dock en remiss. Läsa mer om att bli patient hos oss.

Som privatpatient betalar du för ingreppet själv och får en tid inom 2-4 dagar. Se aktuella priser

Du kan även komma till oss som försäkringspatient och då betalar du endast självrisken som ditt försäkringsbolag anger. Läs mer om vilka försäkringsbolag vi samarbetar med. Tveka inte att kontakta oss om du har några ytterligare frågor.

Nej, din åderbråcksoperation kommer inte lämna några ärr. Åderbråcken avlägsnas via millimeter små hål som inte lämnar några eller endast millimeter stora ärr för bästa möjliga kosmetiska resultat. 

Åderbråck måste inte opereras men de kan ge upphov till olika besvär vilket kan göra att en operation är nödvändig. Hos oss möter du specialistläkare som utfört åderbråcksoperationer i över 20 år. 

Det gör inte ont att ta bort åderbråck utan ingreppet sker vanligtvis under lokalbedövning men vi behov kan det även utföras under narkos. 

Relaterat:

Vårt genomsnittliga patientbetyg är 4.8
av 5 på Kuralink

Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.

Senast uppdaterad: 12 jan. 2024
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare

Annelie H
Read More
Kunskap omsorg och fin uppföljning! Trevlig personal där jag känner ett intresse av min diagnos, undersökning som gett mig förtroende av alla berörda på praktiken. Dr STIERNSTAM , tack jag återvänder om det skulle bli nödvändigt ngn gång! Tack!
Reza A
Read More
Haft Åderbråck och Dr Mikael som valde en passande metod. Fantastiskt bemötande o hela processen var helt optimalt o fin. Proffsigt arbete o resultatet är bättre än jag förväntade mig.Tack dr Mikael o det underbara teamet 🌹
Erika G
Read More
Underbar personal och trevligt bemötande! Man kände sig väl omhändertagen och operationen var verkligen proffsigt utförd! Rekommenderar denna klinik varmt! Tack Mikael, Marielle och den trevliga läkarsekreteraren. Stor kram till er!
Anna S
Read More
Så trevlig och duktig personal som fanns med mig under varje steg av behandlingen! Hit skall man verkligen gå om man vill ha riktigt proffsig och effektiv sjukvård med stor omtanke, rekommenderar varmt!
Previous
Next

Vi använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse hos oss. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används enligt vår Integritetspolicy.