Hem > Behandlingar > Mage och tarm > Utredning av mage och tarm
Om du har tarm- och magbesvär som inte avtar kan du behöva utredas. Hos oss möter du erfarna specialistläkare som tar hand om dig och ansvarar för både utredning och ev uppföljande behandling. Om du snabbt vill träffa en läkare kan du boka som privatpatient och få en tid inom 2-4 dagar. Varmt välkommen till oss på Stiernstam Läkarservice i Göteborg.
Att ha oregelbunden avföring eller problem med tarmtömning är mycket vanligt och det finns gånger då symtomen försvinner av sig själv. Men om du har blod i avföringen eller om dina besvär inte avtar så behöver du söka vård. På vår mottagning i Göteborg hjälper vi dig med fullständiga utredningar av både mage och tarm med uppföljande behandling inom 1-2 veckor.
Minnesregel för blod i avföringen: Färskt blod kommer vanligen från ändtarmsöppningen (färskt, ljust). Mörkt blod kommer vanligen från tarmen (gammalt, koagulerat). Sök alltid vård om du har blod i avföringen.
Att ha en krånglande mage ibland är mycket vanligt. Vanligtvis brukar symtomen gå över av sig självt men om men om dina besvären inte avtar eller blir värre så behöver du söka vård. Vi hjälper vi dig med fullständiga utredningar av både mage och tarm med uppföljande behandling inom 1-2 veckor.
Det kan finnas en mängd bakomliggande orsaker till mag-och tarmbesvär. Trots att symtom vid tarm- och magbesvär kan gå över av sig själv så är det viktigt att utesluta tillstånd man kan behandla som t.ex inflammationer, infektioner, laktosintolerans, glutenallergi och cancer.
Vi tar hand om hela utredningen så att du inte behöver träffa olika läkare. Beroende på just dina besvär och symtom så kan olika undersökningar genomföras så som exempelvis en koloskopi, gastroskopi, sigmoideoskopi eller rektoskopi. Vid ditt första besök kommer vi ta nödvändiga provtagningar och du får även mer information om vilken eller vilka undersökningar som vi kommer genomföra för att hitta orsaken till dina besvär.
Vid utredning av tarmbesvär och anala besvär behöver man ofta undersöka hela eller delar av ändtarmen och tjocktarmen. Inför din tarmundersökning kommer du få berätta för din ansvariga läkare om dina besvär, hur länge du har haft dem och hur de känns. När vi undersöker patienter som identifierar sig som kvinna kommer det alltid att finnas en sjuksköterska närvarande under undersökningen, men detta kan självklart även erbjudas för patienter som identifierar sig som män – det viktigaste är att du känner dig så bekväm som möjligt.
Om man exempelvis misstänker hemorrojder behöver man undersöka ändtarmen och nedersta delen av tjocktarmen. Detta görs då med hjälp av ett proktoskop som är ett tunt rör som är 8-10 cm långt och som förs in med hjälp av glidgelé. Med hjälp av proktoskopet kan läkaren titta på tarmens slemhinna och undersöka orsaken till dina besvär.
Ibland kan man behöva undersöka hela ändtarmen om läkaren exempelvis misstänker en blödning längre upp i tarmen. Då kan man göra en rektoskopi där läkaren kan ta prover från slemhinnan, som sedan undersöks med hjälp av mikroskop. Läs mer om rektoskopi här.
Om det skulle vara osäkert vart blödningen eller besvären kommer ifrån kan läkaren behöva titta ännu längre upp i tjocktarmen med hjälp av ett koloskop. Denna undersökning kommer då att bokas in vid ett senare tillfälle eftersom det finns vissa förberedelser inför en koloskopi. Läs mer om koloskopi här.
Vid utredning av magbesvär behöver man ofta undersöka matstrupen och magens inre vilket görs i form av en gastroskopi. Inför din undersökning kommer du få berätta för din ansvariga läkare om dina besvär, hur länge du har haft dem och hur de känns. Du kommer även behöva svara på om du har några sjukdomar eller om du använder några läkemedel. Var inte rädd för att ställa frågor eller berätta om du känner dig orolig. Vår personal finns här för dig under hela vårdprocessen och kan besvara alla dina frågor.
För att hitta orsaken till dina magbesvär kommer läkaren behöva undersöka din maststrupe och magsäck med hjälp av ett gastroskopi. Denna undersökning kommer då att bokas in vid ett senare tillfälle eftersom det finns vissa förberedelser inför en gastroskopi Läs mer om hur en gastroskopi går till.
När du vänder dig till oss för utredning av mage eller tarm så kommer vi ansvara för dig under hela processen. Detta innebär att vi även ansvarar för eventuell uppföljande behandling eller operation efter att dina besvär blivit utredda. Beroende på vad som orsakat dina besvär så varierar behandlingsupplägget utifrån dina individuella förutsättningar. Men du kommer få mer information om hur nästa steg i din behandling kommer att se ut efter din undersökning.
Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!
Privatpatient: Som privatpatient kan du kontakta oss direkt på 031- 18 88 18 (vardagar kl 08-10 och 13-14) eller maila oss på [email protected]. Du behöver ingen remiss och du får en tid inom 2-4 dagar.
Försäkringsbolag: Om du har sjukvårdsförsäkring via din arbetsgivare eller tecknat en privat kan du söka vård hos oss via ditt försäkringsbolag. För att boka en mottagningstid kontaktar du ditt försäkringsbolag som ordnar bokningen till oss. Vi har avtal med de flesta försäkringsbolagen och du behöver ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Frikort gäller ej. Läs om vilka försäkringsbolag vi arbetar med.
Om du kommer till oss som privatpatient eller via ditt försäkringsbolag behöver du ingen remiss. Vid ditt första besök kommer vi gå igenom vilka besvär du lider och avgöra vad som är det bästa alternativet för att utreda de. Om du kommer till oss via VGR behöver du dock en remiss.
Hur lång tid en utredning tar varierar utifrån vilka typer av besvär som du har. Om du bokar som privatpatient eller via din försäkring får du dock en besökstid inom några dagar. Och om uppföljande undersökning eller behandling behövs så bokas den in inom 1-3 veckor.
Kostaden varierar utifrån vilken typ av undersökning eller behandling som krävs. Du kommer få information om detta vid ditt första besök. Som privatpatient betalar du då en fast avgift och får en besökstid inom 2-4 dagar. Som försäkringspatient betalar du endast den självrisk som ditt försäkringsbolag anger. Läs mer om hur du blir patient
Det finns flera olika symtom som kan kräva utredning, vilket du kan läsa mer om på denna sida. Om du har blod i avföringen ska du dock alltid göra en utredning.
Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.
Senast uppdaterad: 12 jan, 2024
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare
Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse hos oss. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används enligt vår Integritetspolicy.