Ljumskbråck

Att få ljumskbråck är vanligt och orsakas av en försvagning i bukväggen och syns ofta som en rund utbuktning vid ljumsken. Ett ljumskbråck försvinner inte av sig självt utan måste opereras. På vår mottagning vid Heden i Göteborg får du träffa erfarna kirurger som bedömer ljumskbråcket och ger dig uppföljande behandling inom 2-3 veckor.

 Innehåll

Om ljumskbråck

Ett ljumskbråck är en defekt i bukväggen där bukhinnan och bukinnehåll pressas ut genom bukväggens muskellager. När bukhinnan pressas ut bildas en mjuk utbuktning, så kallad bråcksäck som kan åka in och ut genom öppningen i bukväggen. Ljumskbråck kan uppstå i både höger och vänster sida, och ibland kan man ha ljumskbråck på båda sidor. Om ljumskbråcket inte går att trycka tillbaka eller gör väldigt ont ska du genast kontakta en vårdcentral eller akutmottagning då det kan finnas risk för att det blivit ett s.k. inklämt bråck. 

Symtom vid ljumskbråck

Ljumskbråck kan se olika ut för män och kvinnor på grund av skillnader i deras anatomi men det syns ofta i form av en rund utbuktning vid ljumsken. Det är vanligt att ljumskbråcket inte märks så mycket på morgonen, men att det blir större under dagen. Ibland kan bråcket bara se ut som en svullnad. Utbuktningen kan även ibland försvinna när du ligger ned eller trycker på den.

Du kan även känna varierande smärta och tyngdkänsla i ljumsken, med strålning ned mot pungen hos män. Besvären uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning och tenderar att avta när du ligger ned. 

Orsak till ljumskbråck

Ett ljumskbråck är en defekt som orsakas av en försvagning i bukvävnaden. Bukväggen består av flera lager muskler eller bindvävsplattor som håller tarmarna inneslutna. När en försvagning uppstår kan bukvävnad pressas ut ur bråcköppningen och bilda en så kallad bråcksäck. Det är därför vanligt att man kan se eller känna bråcket under huden. 

Orsaken kan även vara en medfödd svaghet eller att man i samband med ålder får en minskad hållfasthet i muskulaturen och bindväven i bukväggen. Både kvinnor och män kan drabbas av ljumskbråck men det är mycket vanligare bland män med 90%.

Operation av ljumskbråck

Ljumskbråckoperationer är bland de vanligaste i världen och på vår mottagning i Göteborg blir du omhändertagen av kirurger med över 20 års erfarenhet inom området. Ingreppet utförs i lokalbedövning eller narkos beroende på bråckets utseende. Efter din operation får du ett eget vilorum där du kan vila upp dig och du åker hem samma dag. 

Ljumskbråck opereras antingen med så kallad öppen teknik där kirurgen lägger ett litet snitt vid ljumsken eller med titthålsteknik, lapraskopiskt. Oavsett teknik så trycker kirurgen tillbaka bukinnehållet och lägger in ett nät som reparerar defekten i bukväggen samt förhindrar att man får ett nytt ljumskbråck. Näten som används är väldokumenterade och växer på ett naturligt sätt in i kroppen. Det är en mycket säker teknik med liten risk för att ljumskbråcket kommer tillbaka.

Operation med öppen teknik

När ditt ljumskbråck opereras med öppen teknik lägger kirurgen ett litet snitt i ljumsken och avlägsnar bråcket. Svagheten i bukväggen sys ihop och förstärks med ett nät som fästs på insidan eller utsidan av defekten. Såret sys sedan ihop under hudytan. Operationen tar ca 30- 60 minuter och efter får du ett eget vilorum och du lämnar mottagningen samma dag.

Operation med titthålsteknik - laparoskopi

När ditt ljumskbråck opereras med titthålsteknik (lapraskopiskt) använder kirurgen ett smalt instrument som förs in genom små hål i bukväggen där kirurgen med hjälp av en kamera följer ingreppet via en bildskärm. Ljumskbråcket tas bort och kirurgen fäster sedan ett nät från insidan som förstärker bukväggen. Operationen tar cirka 45- 60 minuter och efteråt får du tillgång till ett eget vilorum och du åker hem samma dag.

Inför din operation

Piller illustration

Narkos eller lokalbedövning

Beroende på om din operation ska utföras i lokalbedövning eller narkos så finns det olika sätt som du behöver förbereda dig. Här kan du läsa mer om lokalbedövning eller narkos.

Efter din operation

Vi rekommenderar att du tar det lugnt under den första veckan efter din ljumskbråckoperation. Promenera och rör dig som vanligt men undvik fysisk ansträngning som idrott, träning och tunga lyft. Efter en vecka får du göra allt som inte gör ont. Det kan vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma, som t.ex Alvedon eller Panodil som finns att köpa receptfritt på apoteket. Du får recept av oss om du skulle behöva starkare läkemedel.

Symtom efter operationen

Våra specialistkirurger har lång erfarenhet av ljumskbråcksoperationer men alla operationer medför en viss risk för komplikationer, men det är dock ovanligt med bestående besvär. Här nedan kan du läsa om de vanligaste symtomen som kan framträda efter operationen.

Missfärgning av penis och pung

En blåaktig missfärgning av penis och pung är vanligt efter operation av ljumskbråck och orsakas av en liten men helt ofarlig blödning som krupit strax innanför huden. Detta är som ett blåmärke och försvinner inom ett par veckor.

Nedsatt känsel

Vid operationer i huden skär man av ytliga små nervtrådar vilket kan medföra en nedsatt känsel i operationsområdet vid ljumskbråcket. Dessa nervtrådar växer dock tillbaka efterhand och du återfår din känsel.

Smärta och svullnad

Sårsmärta och svullnad runt operationsområdet är vanligt men recept på smärtstillande tabletter skrivs ut efter ingreppet. Att använda smärtstillande tabletter efter operationen rekommenderas då man snabbare rehabiliterar sig när man är bedövad och lättare kan röra sig. Svullnaden försvinner med tiden. Om smärtan ökar efter ett par dagar ska du kontakta oss då det kan bero på blodansamling eller infektion.

Komplikationer

Var alltid noga med att följa de instruktioner du fått av oss. Om du får en ökande värk, svullnad, blir ljuskänslig eller feber bör du omgående kontakta vår mottagning för vägledning. Du ska självklart kontakta oss om du har några andra funderingar eller frågor rörande din ljumskbråcksoperation. Ibland kan man få en infektion i operationssåret som måste behandlas med antibiotika. Kontakta oss på 031- 18 88 18 om du misstänker en infektion så hjälper vi dig! 

Återbesök & sjukskrivning

Ett återbesök görs efter cirka 1 vecka då vi tar bort stygnen och tejpar operationssåret, samtidigt som våra sjuksköterskor kan hjälpa dig med eventuella frågor. Du får själv sjukskriva dig under första veckan efter operationen av ditt ljumskbråck. Om du har ett tungt arbete som kräver fysisk ansträngning kan du behöva ytterligare sjukskrivning. 

Sjukhus Specialistläkare illustration

Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Privatpatient: Som privatpatient kan du kontakta oss direkt på 031- 18 88 18 (vardagar kl 08-10 och 13-14) eller maila oss på [email protected]. Du behöver ingen remiss och du får en tid inom 2-4 dagar. 

Försäkringsbolag: Om du har sjukvårdsförsäkring via din arbetsgivare eller tecknat en privat kan du söka vård hos oss via ditt försäkringsbolag. För att boka en mottagningstid kontaktar du ditt försäkringsbolag som ordnar bokningen till oss. Vi har avtal med de flesta försäkringsbolagen och du behöver ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Frikort gäller ej. Läs om vilka försäkringsbolag vi arbetar med.

Nej, om du kommer till oss som privatpatient eller via ditt försäkringsbolag behöver du ingen remiss. Vid ditt första besök kommer vi avgöra om en operation är det bästa alternativet för att behandla dina besvär.

Om du kommer till oss via VGR behöver du dock en remiss.

Nej, ljumskbråck är ofarligt trots att det måste opereras för att återställas. Dock kan ljumskbråck utvecklas till ett så kallat inklämt bråck där ljumskbråcket fastnar och du inte längre kan trycka tillbaka det. Om detta inträffar bör du direkt kontakta en vårdcentral eller akutmottagning då innehållet i bråcksäcken, utbuktningen, kan riskera att dö.

Vi rekommenderar att du inte tränar när du har ljumskbråck då det kan öka trycket i magen och du riskerar att ytterligare trycka ut vävnad genom öppningen vilket kan förvärra ljumskbråcket så som styrketräning. Det kan dock gå bra med lugnare träning om du inte känner någon smärta. Ljumskbråck läker inte heller av sig självt utan kontakta oss så hjälper vi dig att behandla ditt ljumskbråck. 

Ljumskbråcksoperationer är en av Sveriges vanligaste operationer och mellan 16–20 000 personer opereras årligen. Även 90% av de som drabbas är män och nästan 25% av alla män drabbas någon gång i livet. 

Ljumskbråck hos vuxna måste inte alltid opereras om det inte orsakar några besvär eller symtom men för att bli av med ljumskbråck så måste du dock opereras. Vi rekommenderar alltid att behandla ljumskbråck för att undvika framtida besvär.  

Som privatpatient betalar du för ingreppet själv och får en tid inom 2-4 dagar. Se aktuella priser här

Du kan även komma till oss som försäkringspatient och då betalar du endast självrisken som ditt försäkringsbolag anger. Läs mer om vilka försäkringsbolag vi samarbetar med. Tveka inte att kontakta oss om du har några ytterligare frågor.

Relaterat:

Vårt genomsnittliga patientbetyg är 4.8
av 5 på Kuralink

Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.

Senast uppdaterad: 12 jan. 2024
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare

Robert L
Read More
Otrolig proffsiga , och duktiga på service samt utförande av uppdrag , trots min oro , så fick teamet mig att känna mig 100 % trygg på allt . Jag kan varmt rekommendera Stiernstam och resten av teamet ..11 poäng av 10 ../ Tack för allt..
Annelie H
Read More
Kunskap omsorg och fin uppföljning! Trevlig personal där jag känner ett intresse av min diagnos, undersökning som gett mig förtroende av alla berörda på praktiken. Dr STIERNSTAM , tack jag återvänder om det skulle bli nödvändigt ngn gång! Tack!
Erika G
Read More
Underbar personal och trevligt bemötande! Man kände sig väl omhändertagen och operationen var verkligen proffsigt utförd! Rekommenderar denna klinik varmt! Tack Mikael, Marielle och den trevliga läkarsekreteraren. Stor kram till er!
Anna S
Read More
Så trevlig och duktig personal som fanns med mig under varje steg av behandlingen! Hit skall man verkligen gå om man vill ha riktigt proffsig och effektiv sjukvård med stor omtanke, rekommenderar varmt!
Previous
Next

Vi använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse hos oss. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används enligt vår Integritetspolicy.