Nageltrång

Att få nageltrång är ofarligt men det är en smärtsam åkomma som kan vara mycket besvärande. Nageltrång ofta orsakas av trånga skor eller felklippta naglar där nageln skadar omkringliggande hud, vilket kan ge upphov till irritation, rodnad, infektion och varbildning. Både kvinnor och män drabbas och det är vanligast är att få nageltrång i stortån.På vår mottagning i Göteborg möter du erfarna kirurger som omgående hjälper dig.

Vad är nageltrång?

Vid nageltrång skär nageln in i och skadar den omkringliggande huden vilket kan orsaka svullnad, irritation, infektion, skärande smärta och varbildning. Såret som skapas där nagel tränger in i huden kan även göra så att bakterier och svamp kan tränga in och skapa ytterligare infektioner. På vår mottagning i Göteborg möter du erfarna specialistläkare som omgående hjälper dig att bli av med dina besvär. 

Symtom vid nageltrång

Nageltrång uppstår vanligast på fötterna och särkilt på stortån men det kan även uppstå på händerna. Oavsett vart det uppstår så märks symtomen vanligast av som en skärande smärta, svullnad och ömhet vid den drabbade nageln.

Orsak till nageltrång

Nageltrång kan orsakas av olika anledningar så som skada på tån eller nageln, men ofta beror det på att nageln har klippts för kort. En annan förklaring kan vara att du har för små eller för trånga skor – vilket kan göra så att nageln tränger in i huden. Risken för nageltrång ökar även i samband med idrott då små sår på tån i kombination med fotsvett, bakterier och för kortklippta naglar kan skapa besvär – ungdomar i tonåren drabbas särskilt ofta.

Behandling av nageltrång

Nageltrång ska alltid behandlas så att det inte leder till en djupare infektion. Ett infekterat nageltrång kan blir särskilt besvärlig om du har diabetes eller dålig blodcirkulation. Om du försökt att själv behandla ditt nageltrång utan några resultat eller om ditt nageltrång är mycket besvärande kan det bli nödvändigt att göra ett mindre kirurgiskt ingrepp för att bli av med besvären.

Operation av nageltrång

Nageltrång opereras alltid med lokalbedövning med en så kallad königsoperation. Ingreppet tar ca 20-60 minuter och du kan lämna mottagningen samma dag. Under ingreppet tar kirurgen bort en del eller hela nageln för att behandla nageltrånget och förebygga återfall. Kirurgen kan även avlägsna nagelanlaget som sitter på skelettet för att förhindra att nageltrånget återkommer när nageln växer ut. 

Inför din operation

medicin inför operation

Smärtstillande och sjukdom

Det kan vara bra att ta smärtstillande läkemedel så som Alvedon eller Panodil, inför ingreppet för att förebygga smärta. Det är viktigt att du informerar om du är förkyld eller sjuk då vi inte kan operera om du har en infektion i kroppen.

Efter din operation

Det är vanligt att du upplever ömhet och svullnad efter operationen. Dessutom är det viktigt att du använder rymliga eller öppna skor som inte trycker på den opererade nageln. Var alltid noga med att följa de instruktioner du fått av oss efter din Königs operation. Om du får en ökande värk, svullnad, blir ljuskänslig, får feber eller misstänker infektion ska du omgående kontakta oss på 031 18 88 18 så hjälper vi dig. 

Förband och såromläggning

Efter operationen kommer du att ha fått ett förband som med fördel kan sitta kvar upp till 1 vecka efter ingreppet. Dock kan förbandet bytas ut efter 2 dygn om du behöver ett mindre bandage, eller om det har blött igenom. Om du behöver hjälp  kan du kontakta oss eller din vårdcentral. Om du gör omläggningen själv är det viktigt med en kompress som inte fastnar i såret, till exempel Jelonett – fråga på apoteket om du är osäker. Dessutom ska du skydda tån när du duschar så länge tån är omlagd.

Rörelse och smärta

Det första dygnet efter ingreppet kan du med fördel ha foten i högläge för att minska svullnad. Du kan även röra dig som vanligt efter operationen förutsatt att du använder skor som inte trycker på det opererade området. Smärta är vanligt och det kan vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma så som Alvedon  eller Panodil. Du kan få recept av oss om du behöver något starkare. 

Förebygg nytt nageltrång

Efter din behandling är det även bra om du fortsätter att förebygga nageltrång och det finns flera saker du själv kan göra.

Återbesök och sjukskrivning

Om du har fått stygn får ett inbokat återbesök på vår mottagning efter cirka 7-10 dagar för stygntagning  samtidigt som våra sjuksköterskor kan hjälpa dig med eventuella frågor. Sjukskrivning krävs även mycket sällan efter ingreppet.

Sjukhus Specialistläkare illustration

Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Nageltrång är vanligtvis ofarligt trots att det kan orsaka mycket smärta. Dock finns det en risk för att ett obehandlat nageltrång orsakar blodförgiftning vilket kan vara livshotande. Om du misstänker att du får blodförgiftning ska du omedelbart kontakta vården. 

Nageltrång behöver inte alltid opereras utan det finns mycket du själv kan göra för att bli av med dina besvär, så som att hålla fötterna torra och rena. Dessutom  finns det receptfria läkemedel som du kan köpa på Apoteket. Om dina besvär inte går över så kan du vända dig till os så hjälper vi dig. 

Nej, nageltrång kan inte smittas då det orsakas av att nageln tränger in i omkringliggande hud, vilket sker lokalt i den drabbade nagel

Nej, nageltrång behandlas under lokalbedövning och det enda du känner är sticken när vi lägger lokalbedövningen. Återhämtningen är minimal och vår kirurger säkerställer alltid bästa möjliga kosmetiska resultat. 

Om du bokar som privatpatient kostar operation av nageltrång 5 000 kr och får du en tid inom 2-4 dagar och kan boka direkt via telefon eller mail. Om du istället kommer till oss som försäkringspatient betalar du endast den självrisk som ditt försäkringsbolag anger. 

Relaterat:

Vårt genomsnittliga patientbetyg är 4.8
av 5 på Kuralink

Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.

Senast uppdaterad: 7 sep. 2022
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare