Navelbråck

Ett navelbråck är en defekt i bukväggen och syns ofta som en rund utbuktning på magen. Det förekommer vanligast hos barn där det återställs naturligt men hos vuxna måste det opereras. På vår mottagning vid Heden i Göteborg möter du erfarna specialistkirurger som bedömer ditt bråck med en uppföljande behandlingstid inom 2-3 veckor. 

 Innehåll

Om navelbråck

Navelbråk är oftast ofarlig och är en relativt vanlig åkomma som kan drabba både män och kvinnor samt barn. Hos vuxna måste navelbråck opereras för att återställas medan det hos barn brukar försvinna av sig självt. Om ditt navelbråck inte går att trycka tillbaka eller gör väldigt ont ska du genast kontakta en vårdcentral eller akutmottagning då det kan finnas risk för att det blivit ett s.k. inklämt bråck. 

Symtom vid navelbråck

Ett navelbråck syns ofta som en rund utbuktning vid naveln. Denna utbuktning kan ibland försvinna när du ligger ned eller trycker på den. Du kan även känna varierande smärta och tyngdkänsla i buken. Besvär uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning och tenderar att avta när du ligger ned. Hos barn är navelbråck vanligtvis 2-3 centimeter medan det hos vuxna kan vara mer än dubbelt så stort.

Om utbuktningen inte går att trycka tillbaka eller om smärtan inte avtar rekommenderar vi att du omgående kontaktar läkare då det kan leda till ett så kallat inklämt bråck.

Orsak till navelbråck

Navelbråck är en vanlig åkomma som kan drabba både kvinnor och män samt barn där det ofta är medfött. Hos barn växer det ofta bort av sig själv men navelbråck hos vuxna måste opereras. Ett navelbråck kan även uppstå samband med graviditet eller förlossning då det blir ett ökat tryck mot bukhålan.

Självaste navelbråcket orsakas av en försvagning i buken som uppstår vid naveln. Bukväggen består av flera lager muskler och bindvävsplattor håller tarmarna inneslutna. Om bukväggen blivit försvagad eller brister kan bukvävnad pressas ut ur bråcköppningen vid naveln och skapa en så kallad bråcksäck. Det är därför vanligt att man kan se eller känna navelbråcket under huden. 

Navelbråck och graviditet

Det är vanligt att det uppstår navelbråck under graviditeten eller efter förlossningen då bukvävnaden utsätts för ökad belastning och tryck. Att drabbas av navelbråck under graviditeten är inte farligt och navelbråcket brukar försvinna av sig självt efter graviditeten. Om navelbråcket kvarstår efter 6 månader efter din graviditet kan du kontakta oss så hjälper vi dig att bedöma och behandla ditt navelbråck.

Operation av navelbråck

Navelbråcksoperationer är mycket vanliga ingrepp och på vår mottagning i Göteborg blir du omhändertagen av erfarna kirurger som är specialiserade inom området. Operationen tar 30-60 minuter och sker antingen  i lokalbedövning eller narkos beroende på navelbråckets utseende. Efter operationen får du ett eget vilorum och du lämnar vår mottagning samma dag. 

Navelbråck opereras vanligast med så kallad öppen teknik, men där behov finns opererar vi även lapraskopiskt, det vill säga med titthålsteknik. Oavsett teknik så behandlas bråcket alltid med ett nät som sys fast på insidan eller utsidan av bråcköppningen. Näten som används är väldokumenterade och växer naturligt in i kroppen. Det är en mycket säker teknik med liten risk för att navelbråcket kommer tillbaka. Efter operationen får du ett eget vilorum samt recept på smärtstillande tabletter att ta vid behov.

Operation med öppen teknik

När du opereras med öppen teknik lägger kirurgen ett litet snitt vid naveln och avlägsnar bråcket. Svagheten i bukväggen sys ihop och förstärks med ett nät som fästs på insidan eller utsidan av defekten. Såret sys sedan ihop under hudytan. Operationen tar ca 30- 60 minuter och du kan lämna mottagningen samma dag som ingreppet. 

Operation med titthålsteknik -lapraskopiskt

Vid operation med titthålsteknik (lapraskopiskt) använder kirurgen ett smalt instrument som förs in genom små hål i bukväggen. Med hjälp av en kamera följer man ingreppet via en bildskärm. Navelbråcket tas bort och kirurgen fäster sedan ett nät från insidan som förstärker bukväggen. Operationen tar cirka 45- 60 minuter och du kan åka hem samma dag som ingreppet.

Inför din operation

Piller illustration

Narkos eller lokalbedövning

Beroende på om din operation ska utföras i lokalbedövning eller narkos så finns det olika sätt som du behöver förbereda dig. Här kan du läsa mer om lokalbedövning eller narkos.

Operationsdagen

På operationsdagen rekommenderar vi att sätta på dig kläder som inte sitter åt runt området som ska opereras. Innan operationen får du träffa en kirurg som går igenom ingreppet och besvarar eventuella frågor. Beroende på operationsteknik tar ingreppet mellan 30- 60 minuter. Direkt efter din navelbråcksoperation får du tillgång till ett eget vilorum och du får lämna mottagningen efter ca 1 timmas vila.

Efter din operation

Vi rekommenderar att du tar det lugnt under den första veckan efter din navelbråcksoperation. Promenera och rör dig som vanligt men undvik fysisk ansträngning som idrott, träning och tunga lyft. Efter en vecka får du göra allt som inte gör ont. Det kan vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma, som t.ex Alvedon eller Panodil som finns att köpa receptfritt på apoteket. Du får recept av oss om du skulle behöva starkare läkemedel.

Symtom efter operation av navelbråck

Våra specialistkirurger har lång erfarenhet av navelbråcksoperationer men alla operationer medför en viss risk för komplikationer, men det är dock ovanligt med bestående besvär. Här nedan kan du läsa om de vanligaste symtomen som kan framträda efter operationen.

Nedsatt känsel

Vid operationer i huden skär man av ytliga små nervtrådar vilket kan medföra en nedsatt känsel i operationsområdet vid ditt navelbråck. Dessa nervtrådar växer dock tillbaka efterhand och du återfår din känsel. 

Smärta och svullnad

Sårsmärta och svullnad runt operationsområdet är vanligt men recept på smärtstillande tabletter skrivs ut efter ingreppet. Att använda smärtstillande tabletter efter operationen rekommenderas då man snabbare rehabiliterar sig när man är bedövad och lättare kan röra sig. Svullnaden försvinner med tiden. Om smärtan ökar efter ett par dagar ska du kontakta oss då det kan bero på blodansamling eller infektion.

Komplikationer

Var alltid noga med att följa de instruktioner du fått av oss. Om du får en ökande värk, svullnad, blir ljuskänslig eller feber bör du omgående kontakta vår mottagning för vägledning. Du ska självklart kontakta oss om du har några andra funderingar eller frågor rörande din navelbråcksoperation. Ibland kan man få en infektion i operationssåret som måste behandlas med antibiotika. Kontakta oss om du misstänker en infektion.

Återbesök & sjukskrivning

Ett återbesök görs efter cirka 1 vecka då vi tar bort stygnen och tejpar operationssåret, samtidigt som våra sjuksköterskor kan hjälpa dig med eventuella frågor. Du får själv sjukskriva dig under första veckan efter operationen av ditt ljumskbråck. Om du har ett tungt arbete som kräver fysisk ansträngning kan du behöva ytterligare sjukskrivning. 

Sjukhus Specialistläkare illustration

Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Privatpatient: Som privatpatient kan du kontakta oss direkt på 031- 18 88 18 (vardagar kl 08-10 och 13-14) eller maila oss på [email protected]. Du behöver ingen remiss och du får en tid inom 2-4 dagar. 

Försäkringsbolag: Om du har sjukvårdsförsäkring via din arbetsgivare eller tecknat en privat kan du söka vård hos oss via ditt försäkringsbolag. För att boka en mottagningstid kontaktar du ditt försäkringsbolag som ordnar bokningen till oss. Vi har avtal med de flesta försäkringsbolagen och du behöver ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Frikort gäller ej. Läs om vilka försäkringsbolag vi arbetar med.

Nej, om du kommer till oss som privatpatient eller via ditt försäkringsbolag behöver du ingen remiss eller tidigare läkarkontakt för att få behandling hos oss. Men om du kommer till oss via VGR behöver du dock en remiss.

Nej, navelbråck är vanligtvis ofarligt trots att det hos vuxna måste opereras för att återställas. Ibland kan dock navelbråck utvecklas till ett så kallat inklämt bråck där ljumskbråcket fastnar och du inte kan tacka tillbaka det. Om detta inträffar bör du direkt kontakta en vårdcentral eller akutmottagning då innehåller i bråcksäcken kan riskera att dö.

Vi rekommenderar att du inte tränar när du har navelbråck då det kan öka trycket i magen och du riskerar att ytterligare trycka ut vävnad genom öppningen vilket kan förvärra ljumskbråcket så som styrketräning. Det kan dock gå bra med lugnare träning om du inte känner någon smärta. Ljumskbråck läker inte heller av sig självt utan kontakta oss så hjälper vi dig.. 

Navelbråcksoperationer är en av Sveriges vanligaste operationer och nästan 2% valla vuxna drabbas någon gång av navelbråck. 

Navelbråck hos vuxna måste inte alltid opereras om det inte orsakar några besvär eller symtom men för att bli av med ljumskbråck så måste du dock opereras. Vi rekommenderar alltid att behandla ditt navelbråck för att undvika framtida besvär.  

Som privatpatient betalar du för ingreppet själv och får en tid inom 2-4 dagar. Se aktuella priser här

Du kan även komma till oss som försäkringspatient och då betalar du endast självrisken som ditt försäkringsbolag anger. Läs mer om vilka försäkringsbolag vi samarbetar med. Tveka inte att kontakta oss om du har några ytterligare frågor.

Relaterat:

Vårt genomsnittliga patientbetyg är 4.8
av 5 på Kuralink

Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.

Senast uppdaterad: 12 jan 2024
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare

Robert L
Read More
Otrolig proffsiga , och duktiga på service samt utförande av uppdrag , trots min oro , så fick teamet mig att känna mig 100 % trygg på allt . Jag kan varmt rekommendera Stiernstam och resten av teamet ..11 poäng av 10 ../ Tack för allt..
Annelie H
Read More
Kunskap omsorg och fin uppföljning! Trevlig personal där jag känner ett intresse av min diagnos, undersökning som gett mig förtroende av alla berörda på praktiken. Dr STIERNSTAM , tack jag återvänder om det skulle bli nödvändigt ngn gång! Tack!
Erika G
Read More
Underbar personal och trevligt bemötande! Man kände sig väl omhändertagen och operationen var verkligen proffsigt utförd! Rekommenderar denna klinik varmt! Tack Mikael, Marielle och den trevliga läkarsekreteraren. Stor kram till er!
Anna S
Read More
Så trevlig och duktig personal som fanns med mig under varje steg av behandlingen! Hit skall man verkligen gå om man vill ha riktigt proffsig och effektiv sjukvård med stor omtanke, rekommenderar varmt!
Previous
Next

Vi använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse hos oss. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används enligt vår Integritetspolicy.