fbpx

Vad är en gastroskopi?

Om du har problem med smärta i övre delen av magen, kräkningar, diarré, blod i avföring eller blodbrist kan det vara nödvändigt att göra en gastroskopi. Hos oss får du träffa erfarna specialistläkare och om ytterligare behandling skulle behövas får du en behandlingstid inom 2- 3 veckor. Undersökningen tar ca 10 minuter och du kan åka hem samma dag.

Gastroskopi är en ofarlig undersökning där läkaren undersöker insidan av matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen. Gastroskopet som används är format som en smal, mjuk och böjlig slang som förs in i munnen och ner i magsäcken. Gastroskopet är utrustat med en kamera som fotograferar magens inre. Under undersökningen kan läkaren även ta vävnadsprover och utföra eventuella behandlingar.

Om undersökningen

Före undersökningen får du först en lokalbedövande spray i halsen och vid behov kan man även få lugnande medel. Läkaren för sedan försiktigt in gastroskopet i munnen och ner i magsäcken. Detta gör inte ont men kan upplevas som obehagligt till en början när gastroskopet passerar svaljet.

Med hjälp av gastroskopets kamera som är kopplad till en TV- skärm kan man undersöka insidan av matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen. Läkaren kan då se om slemhinnorna är inflammerade eller om det finns sår eller tumörer. Man kan även ta vävnadsprover från organen men detta känns inte då man saknar känselnerver på dessa ställen. Undersökningen tar ca 10 minuter och du kan lämna mottagningen samma dag.

Provsvar och resultat

Direkt efter undersökningen får du information om provsvar och resultat av din läkare samt om du skulle behöva göra fler undersökningar eller behandling. Om eventuella vävnadsbitar skall skickas för mikroskopisk undersökningen kommer provsvaren först efter 4- 8 veckor. 

Vad våra patienter säger

“Så hjärtliga, omtänksamma och mycket kompetent och professionell personal. TACK Ni är bara bäst!”

Annelie – 26 juni 2018

Vill du snabbt träffa en läkare?

Om du snabbt vill träffa en av våra specialistläkare kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom  2-4 dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor så tveka inte att kontakta oss på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |