fbpx

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är förstorade och inflammerade blodkärl i analkanalen som orsakas av förträngningar i blodflödet. De finns två typer: yttre och inre. Yttre hemorrojder sitter vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud. Inre hemorrojder förekommer inuti ändtarmen och täckta av slemhinna.

Båda typerna är mycket vanliga åkommor som drabbar både män och kvinnor i olika åldrar. Det kan kännas genant men forskning visar att varannan person drabbas någon gång under sin livstid. Tillstånden är ofarliga men kan vara smärtsamt och är en vanlig orsak till blödning från ändtarmen. Risken tilltar med åldern och är vanligt i samband med graviditet.

Yttre hemorrojder

Yttre hemorrojder behandlas med ett dagkirurgiskt ingrepp i lokalbedövning eller narkos. Under operationen avlägsnar kirurgen de yttre hudflikarna. Du lämnar sedan mottagningen samma dag. Du får recept på smärtlindrande medicin som tas dagarna efter behandlingen. 

Inre hemorrojder

Inre hemorrojder behandlas med så kallad barron ligatur, dvs med gummiband. Under ingreppet appliceras ett gummiband runt hemorrojden som stryper blodtillförseln. Detta görs med hjälp av ett speciellt instrument och vanligtvis behandlar man endast en per gång. Vid behov upprepas behandlingen efter cirka 3 veckor. Ingreppet kräver ingen bedövning då man saknar nervceller i tarmen. Du lämnar sedan mottagningen samma dag. 

Vad våra patienter säger

“Underbar personal och trevligt bemötande! Man kände sig väl omhändertagen och operationen var verkligen proffsigt utförd! Rekommenderar denna klinik varmt! Tack Mikael, Marielle och den trevliga läkarsekreteraren som hade inhandlat de bra tuchpennorna  Stor kram till er och trevlig helg!

Erika – 17 november 2017

Vill du snabbt träffa en läkare?

Om du snabbt vill träffa en av våra specialistläkare kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom 2-4 dagar. Fyll i i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor så tveka inte att kontakta oss på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |