Hemorrojder

Hemorrojder kan kännas genant men nästan hälften av alla svenskar drabbas någon gång. Hos oss möter du erfarna specialistkirurger som omgående behandlar dina besvär. Om du snabbt vill träffa en läkare kan du komma till oss som privatpatient och få en tid inom 2-4 dagar och få omgående behandling på vår mottagning i Göteborg. Varmt välkommen till oss på Stiernstam Läkarservice!

 Innehåll

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är förstorade och inflammerade blodkärl i analkanalen som orsakas av förträngningar i blodflödet. De finns två typer: yttre och inre. Yttre hemorrojder sitter vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud. Det är de yttre hemorrojderna som kan ge klåda och smärta – men de kan också blöda ibland. Inre hemorrojder förekommer inuti ändtarmen och täckta av slemhinna. De gör ofta inte ont, men kan ge små blödningar vid toalettbesök. 

Förekomst av hemorrojder

Många gånger finns inre och yttre hemorrojder samtidigt. Båda typerna är mycket vanliga åkommor som drabbar både män och kvinnor i olika åldrar. Det kan kännas genant men forskning visar att varannan person drabbas någon gång under sin livstid. Tillstånden är ofarliga men kan vara smärtsamt och är en vanlig orsak till blödning från ändtarmen. Risken tilltar med åldern och är vanligt i samband med graviditet och förlossning.

Symtom vid hemorrojder

Minnesregel för blod i avföringen: Färskt blod kommer vanligen från ändtarmsöppningen (färskt, ljust). Mörkt blod kommer vanligen från tarmen (gammalt, koagulerat). Sök alltid vård om du har blod i avföringen.

Orsak till hemorrojder

Hemorrojder orsakas av att vävnaden innanför ändtarmsöppningen förstoras och glider ner. Att du får hemorrojder kan bero på ett flertal faktorer så som gener och levnadsvanor. Dock hänger besvär med hemorrojder ofta ihop med ett högre tryck i blodkärlen i ändtarmen. Och det finns flera faktorer som bidrar till ökat tryck i blodkärlen och därmed även öka risken för hemorrojder. Exempelvis kan krystning vid toalettbesök förvärra besvär med hemorrojder då det anstränger av ringmuskeln i ändtarmsöppningen.

Graviditet och hemorrojder

Att drabbas av hemorrojder när man är gravid är väldigt vanligt och tillståndet kan uppstå både under och efter graviditeten. Anledningen till detta är att mängden blod i kroppen ökar under en graviditet vilket ökar trycken i blodkärlen i ändtarmen. Dessutom bidrar den växande livmodern till ett ökat tryck på de stora blodkärlen i buken, vilket försvårar blodcirkulationen. Dessa besvär brukar dock försvinna efter graviditeten men om du inte blir av med dina besvär kan du vända dig till oss för omgående behandling. Läs mer om hur du blir patient

Vi hjälper dig med dina besvär

Oavsett vilken typ av hemorrojder du lider av så kan du vända dig till vår mottagning i centrala Göteborg för omgående bedömning och behandling av dina besvär. Du behöver ingen remiss om du kommer till oss som privatpatient eller genom din försäkring. Dock krävs en remiss om du söker till oss via VGR. Trots att hemorrojder kan kännas jobbigt så är det en mycket vanlig åkomma som åtgärdas med enkla ingrepp. Våra kirurger är specialister inom området och ansvarar för dig under hela vårdprocessen. Läs mer om hur du blir patient.

Undersökning av hemorrojder

Innan undersökningen kommer du få berätta för din ansvariga läkare om dina besvär, hur länge du har haft dem och hur de känns. Du får också svara på om du har några sjukdomar och om du använder några läkemedel. Först kommer din läkare titta på hur det ser ut runt ändtarmsöppningen och sedan känna med ett finger i och innanför ändtarmsöppningen. För att du ska känna dig bekväm kommer det alltid att finnas en kvinnlig sjuksköterska närvarande i rummet under undersökningen. 

Efter den första undersökningen kan man behöva undersöka ändtarmen och nedersta delen av tjocktarmen. Detta görs med hjälp av ett proktoskop som är ett tunt rör som är 8-10 cm långt och som förs in med hjälp av glidgelé. Med hjälp av proktoskopet kan läkaren titta på tarmens slemhinna och undersöka eventuell hemorrojder. 

Ibland kan man behöva undersöka hela ändtarmen om läkaren exempelvis misstänker en blödning längre upp i tarmen. Då kan man göra en rektoskopi där läkaren kan ta prover från slemhinnan, som sedan undersöks med hjälp av mikroskop. Läs mer här om hur en rektoskopi går till.

Om det skulle vara osäkert vart blödningen kommer ifrån kan läkaren behöva titta ännu längre upp i tjocktarmen med hjälp av ett koloskop. Denna undersökning kommer då att bokas in vid ett senare tillfälle eftersom det finns vissa förberedelser inför en koloskopi Här kan du läsa mer om hur en koloskopi går till.

Inför din undersökning

För att undersöka om du har hemorrojder kommer vi behöva göra en undersökning av din ändarmsöppning och ändtarmen. Därför finns det några saker du ska tänka på inför din hemorrojdundersökning

Toilax Klysma

Toilax klysma är en lavenemangstub som du kan köpa receptfritt på Apoteket. Du tar Toilax klysma i liggande ställning på vänster sida. Efter du tagit av hatten med vinge på, för du in spetsen på tuben i ändtarmsöppningen. Sedan klämmer du ihop tuben så att hela innehållet trycks ut. Därefter drar du ut tuben medan den fortfarande är hopklämd. Läs mer om hur du använder Toilax Klysma.

Dagen före din undersökning

Undersökningsdagen

Operation av hemorrojder

Idag finns flera olika möjligheter till kirurgisk behandling av yttre och hemorrojder. Vid ditt första besök kommer du få ytterligare information av oss om vilken metod som kommer användas och hur du ska förbereda dig. Vi vet att behandling av hemorrojder kan kännas jobbigt men vår personal finns här för dig under hela processen och du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några funderingar.

Yttre hemorrojder - operation

Yttre hemorrojder behandlas med ett dagskirurgiskt ingrepp där kirurgen avlägsnar de yttre hudflikarna runt om analöppningen. Mindre ytliga hemorrojder tas bort i lokalbedövning men ingreppet kan även utföras i narkos vid behov. Även stora blodfyllda hemorrojder opereras på liknande sätt men då alltid under narkos. Ingreppet tar ca 20-30 minuter och du kan lämna mottagningen direkt eller vila upp dig i ett vilorum innan du åker hem. Efter ingreppet får du även recept på smärtlindrande medicin som tas dagarna efter behandlingen och läkningen sker oftast inom 1 vecka.

Inre hemorrojder - gummiband

Inre hemorrojder behandlas med så kallad barron ligatur, dvs med gummiband. Under ingreppet appliceras ett gummiband runt hemorrojden som stryper blodtillförseln. Detta görs med hjälp av ett speciellt instrument och vanligtvis behandlar man endast en hemorrojd per gång. Vid behov upprepas behandlingen efter cirka 3 veckor. Ingreppet tar cirka 20-30 minuter och kräver ingen bedövning då du saknar nervceller i tarmen. Men om du känner dig orolig kan du få lugnande läkemedel. Efter ingreppet kan du lämna mottagningen direkt eller villa upp dig i ett vilorum.

Inre hemorrojder - stapling

En annan modern metod som används för behandling av inre hemorrojder är så kallad cirkulär stapling. Med hjälp av ett speciellt instrument klipper läkaren då av cirka 2 cm av ändtarmshinnan samtidigt som såret häftas samman med titanklämmor varvid samtliga kärl stängs av. De små titanklämmorna stöts sedan naturligt ut av kroppen utan att du märker något. Tillskillnad från traditionella operationer där såren lämnas öppna efterlämnar denna metod inga öppna sår vilket ger mindre smärtor och kortare läkningsförlopp. Ingreppet utförs alltid i narkos som dagkirurgiskt ingrepp. Ingreppet tar cirka 25-40 minuter och du lämnar mottagningen samma dag. 

Inför din operation

Piller illustration

Narkos eller lokalbedövning

Beroende på om din operation ska utföras i lokalbedövning eller narkos så finns det olika sätt som du behöver förbereda dig. Här kan du läsa mer om lokalbedövning eller narkos.

Efter din operation

Efter din operation kan det vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma, som t.ex Alvedon eller Panodil som finns att köpa receptfritt på apoteket. Om du opererat yttre hemorrojder kommer du även få en smärtlindrande salva du kan applicera exempelvis inför och efter toalettbesök. Var alltid noga med att följa de instruktioner du fått av oss efter din operation. Om du får en ökande värk, svullnad, blir ljuskänslig, får feber eller misstänker infektion ska du omgående kontakta oss så hjälper vi dig.

Smärta och blod

Dessvärre kan tiden direkt efter operation av yttre och inre hemorrojder vara besvärlig. Det är vanligt att det gör ont under självaste läkningen men denna smärta brukar försvinna efter 2-3 veckor. Dessutom kan du blöda lite efter ingreppet men detta är ofarligt och avtar i samband med läkningsprocessen.

Mat och avföring

Efter behandling av både yttre och inre hemorrojder är det väldigt viktigt att undvika att bli hård i magen och hålla avföringen mjuk. Därför rekommenderar vi att du dricker mycket vatten och äter fiberrik mat så som frukt, grönsaker och grovt bröd. Om du blir förstoppad kan blötlagda linfrön, katrinplommon eller receptfria laxermedel hjälpa dig att få igång magen. Undvik även att krysta vid toalettbesök.

Hygien och toalettbesök

Om du opererats för yttre hemorrojder kan du uppleva lokal smärta men desto renare du håller operationsområdet desto mindre obehag kommer du uppleva.  Det är viktigt att du tvättar med ljummet vatten eller använder skonsamma våtservetter efter varje toalettbesök för att hålla rent och underlätta läkningen. Försök även att gå på toaletten regelbundet varje dag.

Träning och rörelse

Regelbunden motion både bidrar och underlättar regelbunden tarmtömning vilket är bra för din läkningsprocess. Dock rekommenderar vi att du under den första veckan tar det försiktigt med träningen och undviker styrketräning, tyngdlyftning och cykling samt andra tunga lyft. Utöver detta kan du sitta och röra dig som vanligt.

Komplikationer

Några allvarligare komplikationer efter en operation av yttre och inre hemorrojder är ovanliga. Dock kan du uppleva ömhet och smärta från operationsområdet och mindre blödningar efter operationen. Om du får hög feber, kraftiga blödningar eller misstänker en infektion ska du omgående kontakta oss eller din vårdcentral. Vårt telefonnummer är 031-18 88 18 och våra telefontider är vardagar kl. 08-10 och 13-14.

Återbesök & sjukskrivning

Normalt planerar vi inte in något  återbesök efter avslutad behandling av yttre och inre hemorrojder. Men du är dock alltid välkommen att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar efter din operation. Sjukskrivning i 1-3 veckor kan ibland behövas men varierar utifrån person till person. 

Sjukhus Specialistläkare illustration

Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Privatpatient: Som privatpatient kan du kontakta oss direkt på 031- 18 88 18 (telefontider: vardagar kl. 08-10 och 13-14) eller maila oss på [email protected]. Du behöver ingen remiss och du får en tid inom 2-4 dagar. 

Försäkringsbolag: Om du har sjukvårdsförsäkring via din arbetsgivare eller tecknat en privat kan du söka vård hos oss via ditt försäkringsbolag. För att boka en mottagningstid kontaktar du ditt försäkringsbolag som ordnar bokningen till oss. Vi har avtal med de flesta försäkringsbolagen och du behöver ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Frikort gäller ej. Läs om vilka försäkringsbolag vi arbetar med.

Västra Götalandsregionen: Som patient från Västra Götalands regionen behöver du en remiss till oss från en allmän läkare (ex. husläkare, distriktsläkare). Du betalar enligt nationell taxa.Det första besöket kostar 100 kr och alla besök därefter 300 kr. Frikort gäller. 

Om du kommer till oss som privatpatient eller via ditt försäkringsbolag behöver du ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Men om du kommer till oss via VGR behöver du dock en remiss.

Hemorrojder är inte farliga men de kan orsaka besvär så som blödningar, smärta, klåda och sveda. Om du blöder från tarmen ska du dock alltid söka vård eftersom det finns farliga tillstånd som kan ligga bakom blödningen.

Ja du kan själv behandla dina hemorrojder och det finns många receptfria alternativ på Apoteket. Om dina hemorrojder dock inte försvinner eller orsakar blödning så bör du kontakta vården för vidare undersökning och behandling. 

Hemorrojder är en mycket vanlig åkomma och nästan hälften av alla vuxna drabbas någon gång. Så trots att det kan kännas jobbigt så är du absolut inte ensam om att få det.

Som privatpatient betalar du ingreppet själv och får en tid inom 2-4 dagar. Se aktuella priser

Du kan även komma till oss som försäkringspatient och då betalar du endast självrisken som ditt försäkringsbolag anger. Läs mer om vilka försäkringsbolag vi samarbetar med. Tveka inte att kontakta oss om du har några ytterligare frågor.

Nej det gör inte ont att ta bort hemorrojder. Ingreppet utförs under lokalbedövning eller vid behov kan det även utföras under narkos. Under de första veckorna efter ingreppet kan du dock uppleva smärta men detta avtar i takt med läkningen. 

Relaterat:

Vårt genomsnittliga patientbetyg är 4.8
av 5 på Kuralink

Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.

Senast uppdaterad: 12 jan. 2024
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare

Robert L
Read More
Otrolig proffsiga , och duktiga på service samt utförande av uppdrag , trots min oro , så fick teamet mig att känna mig 100 % trygg på allt . Jag kan varmt rekommendera Stiernstam och resten av teamet ..11 poäng av 10 ../ Tack för allt..
Annelie H
Read More
Kunskap omsorg och fin uppföljning! Trevlig personal där jag känner ett intresse av min diagnos, undersökning som gett mig förtroende av alla berörda på praktiken. Dr STIERNSTAM , tack jag återvänder om det skulle bli nödvändigt ngn gång! Tack!
Erika G
Read More
Underbar personal och trevligt bemötande! Man kände sig väl omhändertagen och operationen var verkligen proffsigt utförd! Rekommenderar denna klinik varmt! Tack Mikael, Marielle och den trevliga läkarsekreteraren. Stor kram till er!
Anna S
Read More
Så trevlig och duktig personal som fanns med mig under varje steg av behandlingen! Hit skall man verkligen gå om man vill ha riktigt proffsig och effektiv sjukvård med stor omtanke, rekommenderar varmt!
Previous
Next

Vi har stängt över nyår!

Vår klinik är stängd fr.o.m. 30 december till 01 januari 2023! Vi på Stiernstam Läkarservice önskar er ett gott nytt år och vi ses snart! 

Vi använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse hos oss. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används enligt vår Integritetspolicy.