fbpx

Operation av pilonidalcysta

Pilonidalcystor orsakas av hårstrån som växt inåt och som i sin tur ger upphov till en infektion i talgkörtlarna, och som sedan sprider sig genom olika kanaler (fistlar). Behandlingen av pilonidalcystor varierar utifrån utseende och storlek. Vanligtvis genomförs ingreppet dock under narkos men din läkare kommer ge dig information om vilken teknik som kommer att användas och hur du skall förbereda dig inför ingreppet. Om du har några frågor eller funderingar så kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig! Läs mer om ingrepp i lokalbedövning eller narkos.

Operationen

Vid Pilonidalsinusoperationer är det viktigt är att man får bort hela fistelsystemet för att undvika återfall. Ofta går såret att sy ihop direkt och då blir återhämtningstiden kort (cirka 14 dagar). Ibland måste dock såret lämnas öppet. Detta gäller främst då det föreligger en infektion eller om fistelsystemet är så pass stort så att det inte går att sy ihop. I dessa fall lämnas såret öppet och får läggas om via distriktssköterska vilket dessvärre kan ta ganska lång tid (upp till månader). Slutresultatet blir kosmetiskt bra i bägge fallen.

Att tänka på efter operationen

Eventuell smärta behandlas i båda fallen med vanliga värktabletter under cirka 1 vecka. Sjukskrivning brukar ej behövas. Du får ej bada i badkar, simbassäng eller annat innan såren läkt ordentligt. Att duscha med försiktighet går bra om man skyddar operationsområdet.

Komplikationer

En tyvärr relativt vanlig komplikation vid pilonidalsinusoperationer är att läkning blir fördröjd vilket beror på sårets utsatta läge. 

Har du några andra frågor inför din operation?

Om du har några frågor eller funderingar kring din pilonidalsinusoperation så tveka inte att kontakta någon av våra sjuksköterskor på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se så hjälper vi dig med att besvara dina frågor. 

|  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |