fbpx

Vad är åderbråck?

Åderbråck är en mycket vanlig men lätt åtgärdad åkomma. Hos oss möter du specialistkirurger med över 20 års erfarenhet inom bedömning och behandling av åderbråck. Vid ditt första besök får du en 30 minuters konsultation och en uppföljande behandlingstid inom 2-3 veckor.

Åderbråck är onormalt utvidgade och slingriga blodådror, vener, som orsakas av förträngningar i blodomloppet. Det ineffektiva blodflödet gör att blod ansamlas och venerna blir då utvidgade och knöliga. De är relativt ofarliga utöver de kosmetiska besvär som de eventuellt kan medföra. Det finns dock en risk för att tillsynes harmlösa åderbråck kan förvärras och vi rekommenderar därför att åtgärda problemen innan det utvecklas till allvarliga sjukdomstillstånd. 

Om behandlingen

Ingreppet görs i lokalbedövning eller narkos och för bästa kosmetiska resultat avlägsnas åderbråcken via millimeter små hål som inte lämnar några eller endast millimeter stora ärr. Efter ingreppet får du ett eget rum där du kan vila innan du lämnar mottagningen. Kontakta oss via telefon eller e-post för att boka tid för konsultation eller ytterligare rådgivning

Symtom

Åderbråck visar sig ofta som slingriga förhöjningar på huden och uppstår vanligast på benen. De är ofta blåfärgade men kan även vara hudfärgade.  Symtomen uppvisar ofta en dygnsvariation där det tenderar att bli sämre under dagen till kvällen. Besvären lindras av högläge eller kompressionsbehandling med stödstrumpa. Man kan även få åderbråckseksem (stas eksem), missfärgningar (hemosiderinfläckar) och svullnader eller kramp i området runt vristen.

Vem får åderbråck?

Åderbråck är vanligast hos kvinnor men drabbar även män. Åderbråck kan uppstå från tonåren men  risken tilltar med åldern. Hos kvinnor kan det ofta uppstå i samband med pubertet, P-piller, graviditet eller menopaus – där kroppen genomgår hormonella förändringar. Hos män uppstår ofta lite senare i åren. 

Vill du snabbt träffa en läkare?

Om du snabbt vill träffa en specialistläkare kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom 2-4 dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor så tveka inte att kontakta oss på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |