fbpx

Vad är ljumskbråck?

Ljumskbråck är en vanlig åkomma som orsakas av en försvagning i bukväggen och syns ofta som en rund utbuktning vid ljumsken. Ett ljumskbråck försvinner inte av sig självt utan måste opereras för att återställas. Hos oss får du träffa erfarna specialistkirurger som bedömer det misstänkta bråcket och en uppföljande behandlingstid inom 2- 3 veckor. Kontakta oss via telefon eller e-post för att boka tid för konsultation eller ytterligare rådgivning.

Orsak

Ljumskbråck är en defekt som orsakas av en försvagning i bukvävnaden. Bukväggen består av flera lager muskler eller bindvävsplattor som håller tarmarna inneslutna. När en försvagning uppstår kan bukvävnad pressas ut ur bråcköppningen och bilda en så kallad bråcksäck. Det är därför vanligt att man kan se eller känna bråcket under huden. Orsaken till ljumskbråck kan vara en medfödd svaghet eller att man i samband med ålder får en minskad hållfasthet i muskulaturen och bindväven i bukväggen. Både kvinnor och män kan drabbas av ljumskbråck men det är mycket vanligare bland män med 90%.

Symtom

Ljumskbråck syns ofta i form av en rund utbuktning vid ljumsken. Utbuktningen kan ibland försvinna när man ligger ned eller trycker på den. Man kan även känna varierande smärta och tyngdkänsla i ljumsken, med strålning ned mot pungen hos män. Besvären uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning och tenderar att avta när man ligger ned. Om utbuktningen inte går att trycka tillbaka eller om smärtan inte avtar bör man omgående kontakta läkare.

Operation av ljumskbråck

Ljumskbråckoperationer är bland de vanligaste i världen och hos oss blir du omhändertagen av kirurger med över 20 års erfarenhet inom området. Ingreppet utförs i lokalbedövning eller narkos beroende på bråckets utseende och du åka hem samma dag. 

Ljumskbråck opereras antingen med så kallad öppen teknik där kirurgen lägger ett litet snitt vid ljumsken eller med titthålsteknik, lapraskopiskt. Med titthålsteknik används ett instrument som förs in genom små hål i bukväggen.  

Oavsett teknik så trycker kirurgen tillbaka bukinnehållet och lägger in ett nät som reparerar defekten i bukväggen samt förhindrar att det uppstår ett nytt bråck. Näten som används är väldokumenterade och växer på ett naturligt sätt in i kroppen. Det är en mycket säker teknik med liten risk för att bråcket kommer tillbaka. Efter operationen får du ett eget rum där du kan vila innan du lämnar mottagningen samt recept på smärtstillande tabletter att ta vid behov.

Vad våra patienter säger

“Underbar personal och trevligt bemötande! Man kände sig väl omhändertagen och operationen var verkligen proffsigt utförd! Rekommenderar denna klinik varmt! Tack Mikael, Marielle och den trevliga läkarsekreteraren som hade inhandlat de bra tuchpennorna  Stor kram till er och trevlig helg!

Erika – 17 november 2017

Vill du snabbt träffa en läkare?

Om du snabbt vill träffa en specialistläkare kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom 2-4 dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor så tveka inte att kontakta oss på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |