fbpx

Operation av åderbråck

Åderbråcksoperation

Operation av åderbråck sker i lokalbedövning eller i narkos beroende på åderbråckens utseende. De defekta venerna tas sedan bort via millimeter små stickhål där man använder ett virkesnål liknande instrument för att dra ut åderbråcken. Du behöver inte sy efteråt och inga eller endast millimeter små ärr uppstår. Du kan åka hem strax efter din åderbåcksoperation och i allmänhet kan du börja arbeta utan sjukskrivning. Varmt välkommen!

Att tänka på inför operationen

2 veckor innan operation

Två veckor före din åderbråcksoperation ska du undvika alla läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, så som Bamyl, Albyl och Treo. Du får inte heller äta antiinflammatoriska mediciner så som Naprosyn, Voltaren eller liknande. Dessa läkemedel gynnar blödning vilket försvårar operationen och dessutom kan bidra till att det uppstår fler blodutgjutningar och smärta efter ingreppet. Du kan äta som vanligt före operationen såvida du inte skall sövas.

Operationsdagen

Innan operationen rekommenderar vi att sätta på dig kläder som inte sitter åt runt området som ska opereras. När du kommer till mottagningen får du träffa en av våra kirurger som går igenom ingreppet med dig och besvarar eventuella frågor. Ingreppet tar sedan mellan 30- 60 minuter. Efteråt får du tillgång till ett vilorum i ca 1 timme. På hemvägen får du inte köra bil så vi rekommenderar att ordna så att någon kan hämta dig eller ta en taxi hem. 

Planera transport hem

Observera att du inte får köra bil på 6 timmar efter operationen så vi rekommenderar att i förväg ordna så att någon kan hämta dig eller att du tar en taxi hem.

Att tänka på efter operationen

Åderbråcksoperationer är vanliga och brukar inte medföra några allvarligare komplikationer. Men det finns fortfarande vissa saker som är viktiga att tänka på efter en åderbråcksoperation. Eventuell smärta efter operationen kan vanligtvis behandlas med receptfri smärtlindrande medicin.

Efter operationen får du ett förband som tas av efter 24 timmar. Under de närmsta veckorna kommer du dock behöva någon fortsatt form av förband som komprimerar vävnaden, så att benet inte får en chans att svullna. Man kan antingen använda en elastisk linda eller genom oss få en utprovad kompressionsstrumpa upptill knät, som vi tillhandahåller till självkostnadspris. 

Under de första månaderna har man vanligtvis röda operationsärr som kommer blekna med tiden. Så länge de är röda måste de skyddas från intensiv solbestrålning med tejp eller plåster för bästa kosmetiska resultat. Annars blir ärren mörka och brokiga i över ett år framöver. För 1 av 30 personer kan så kallade ådernät uppstå i anslutning till ett eller flera av operationsärren. Dessa kan avlägsnas med injektionsbehandling eller laser vilket patienten själv får bekosta.

Din arbetsförmåga efter operationen beror helt på vilka krav som ställs på benen i ditt arbete. Exempelvis om du står och går hela tiden eller om du sitter och har möjlighet att ibland sätta upp benet. Det beror även på om du blivit opererad på låret, vaden eller smalbenet. Det beror även på vart du blivit opererad, desto längre ned desto större påfrestning. Det är dock sällan man behöver vara hemma mer än någon eller några dagar. 

Det är bra att röra på sig efter operationen men med en begränsad omfattning i början. Pröva dig fram och låt smärtan sätta gränsen. Du ska gå som vanligt med lika långa steg utan att halta och låt vaden arbeta. Försök även att inte stå helt stilla utan håll dig i rörelse medan du står upp.

I sittande position är det bra att ha benet i högläge med foten högre upp än höften. Detta är för att svullnaden i operationsområdet inte ska sjunka ned mot foten och orsaka värk. För att motverka blodproppsbildning är det bra att röra och vicka på fotleden så att vadmuskeln får arbeta. 

I liggande position ska du gärna ligga med det opererade benet i högläge. Man kan exempelvis stapla böcker till ca 15 cm höjd vid fotändan av sängen. Att stapla kuddar gör inte samma nytta. 

Du får ett förband efter din operation som ska sitta på i 24 timmar och du får inte duscha benet innan det tagits av. Efter förbandet tagits av kan du börja duscha försiktigt på benet.

Blodutgjutning efter operationen

Det bildas alltid blodutgjutningar i operationsområdet cirka 2- 4 dagar efter en åderbråcksoperation. I samband med detta kan du känna en ökad spänning och värk i benet. Blodutgjutningarna sugs så småningom upp men ibland kan ta några veckor. Att det bildas vissa ojämnheter under huden är ett normalt fenomen och dessa brukar mjukna inom några månader.  

Motverka nya åderbråck

För att motverka nya åderbråck rekommenderar vi att använda kompressionsstrumpor, ju kraftigare desto effektivare. Det får vara en balansgång mellan vad man tycker sig tolerera och hur angelägen man är att slippa nya åderbråck. Man kan exempelvis välja att använda stödstrumpor under höst, vinter och vår men inte under sommaren för att fördröja åderbråcksbildningen. 

|  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |