fbpx

Utomkvedshavandeskap

Behandling av utomkvedshavandeskap

Utomkvedshavandeskap är när en graviditet påbörjas utanför livmodern vilket orsakas av att ett befruktat ägg fastnar i äggledaren. På vår mottagning i läkarhuset Göteborg får du omgående bedömning och uppföljande behandling inom 1-2 veckor. Ingreppet utförs av erfarna specialistläkare inom gynekologi och du lämnar vår mottagning samma dag. Du kan vända dig till oss som antingen försäkringspatient eller privat patient. Läs mer om hur du blir patient här.

Förekomst

Om ett befruktat ägg inte hinner eller kan komma fram till livmodern riskerar det att fastna i äggledaren och bli ett så kallad utomkvedshavandeskap. När ägget sedan börjar växa kan det göra mycket ont i buken. Med ett växande utomkvedshavandeskap finns det en risk att äggledaren går sönder vilket orsakar stora blödningar inuti i buken och som måste opereras för att återställas. Om du har tidigare skador på äggledarna pågrund av tidigare utomkvedshavandeskap, klamydiainfektioner eller bukoperationer så löper du en större risk för att drabbas.

Symtom

För att få ett utomkvedshavandeskap måste du först och främst vara gravid. Graviditetstest visar positivt oavsett vart ett ägg växer i kroppen. Vid utomkvedshavandeskap kan vanliga graviditetssymtom så som illamående och bröstvärk förekomma. Ett utomkvedshavandeskap som börjat växa eller blöda orsakar kraftiga smärtor samt ibland yrsel, kallsvettning och svimningar. 

Behandling

För att undersöka om du lider av utomkvedshavandeskap måste gynekologen först göra ett ultraljud vilket är helt ofarligt. Om du lider av utomkvedshavandeskap måste graviditeten avbrytas. Beroende på defektens utseende görs detta antingen genom en medicinsk abort eller kirurgiskt. Vid din första undersökning kommer du få all nödvändig information kring vilken metod som kommer att användas och hur du förbereder dig inför ingreppet. Om du har några funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på info@sternstam.se.

Om operationen

Operation av utomkvedshavandeskap sker vanligast i narkos med så kallad laparoskopisk teknik, titthålsteknik. Under ingreppet så avlägsnas utomkvedshavandeskapet. Om äggledaren är mycket skadad avlägsnas även denna för att förhindra att ytterligare utomkvedshavandeskap uppstår. Innan ingreppet får du ännu en gång träffa din gynekolog som går igenom ingreppet och besvarar eventuella frågor. Efter ingreppet får du tillgång till ett eget vilorum där du kan vila innan du lämnar mottagningen. Läs mer om laparoskopisk gynekologi och operation i narkos.

Komplikationer

Ett utomkvedshavandeskap behöver inte försämra dina chanser att bli gravid igen, även om det även kan göra det. Om du har behövt operera bort din skadade äggledare kan det dock vara svårare men din andra äggledare fungerar vanligtvis bra ändå. Det är normalt att i efterhand fundera kring detta och vi vet att det kan kännas svårt att prata om. Vi rekommenderar att vända dig till en barnmorska eller söka hjälp via vården så att du får träffa någon att prata med. När du är på vår mottagning finns vi självklart tillgängliga för att prata med dig både inför och efter ingreppet. 

I samarbete med erfarna specialistläkare inom gynekologi erbjuder vi på Stiernstam Läkarservice nu även utredning, bedömning och behandling av en rad olika gynekologiska åkommor. Du kan vända dig till oss som privatpatient eller som försäkringspatient. Hos oss får du en omgående och professionell behandling av dina besvär. Vi eftersträvar att alltid erbjuda ett hög kvalitativt och personligt omhändertagande med individen i fokus. Du möter alltid samma personal och alla ingrepp sker som dagkirurgi vilket innebär att du kan lämna mottagningen samma dag. Varmt välkommen till oss!

Vill du snabbt träffa en gynekolog?

Vi vet att gynekologiska besvär kan vara påfrestande. Om du snabbt vill träffa en gynekolog kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom några dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till en av våra sjuksköterskor  på info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |