fbpx

Kvinnlig sterilisering

Att steriliseras som kvinna

Sterilisering av kvinnor är en helt säker prevention där man tar bort en del av äggledarna vilket gör det omöjligt att bli gravid. Ingreppet är oåterkalleligt och måste enligt steriliseringslagen alltid först diskuteras med en läkare innan det utförs. På mottagningen i Läkarhuset, Göteborg möter du erfarna specialistläkare inom gynekologi och du kan lämna mottagningen samma dag ingreppet. Du kan vända dig till oss som antingen försäkringspatient eller privat patient. 
Läs mer om hur du blir patient här. Varmt välkommen!

Vem får genomgå en sterilisering?

Enligt steriliseringslag (1975:580) är sterilisering tillåtet för dig som fyllt 25 år, efter att du först fått information och rådgivning kring ditt beslut. Du måste även vara svenskmedborgare eller bosatt i Sverige. Om du är mellan 18- 25 år krävs det ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen för att genomföra en sterilisering. Sterilisering får aldrig ske mot någons vilja och för att genomgå proceduren måste du först få information och rådgivning kring konsekvenserna av en sterilisering.

En inledande konsultation

Innan ingreppet får du träffa din ansvariga gynekolog som kommer att berätta om konsekvenserna av en sterilisering samt ge dig nödvändig information kring hur du förbereder dig inför ingreppet. För att ge dig bästa behandling är det viktigt att du själv vågar berätta om eventuella bekymmer eller funderingar så hjälper vi dig. 

Om ingreppet

Att steriliseras som kvinnor görs genom ett ett säkert ingreppet som utförs i narkos med laparoskopisk teknik, titthålsteknik. Efter ingreppet får du ett eget vilorum och du lämnar sedan vår mottagning samma dag när du vilat upp dig. Under ingreppet förstörs en del av äggstocken vilket förhindrar att ägget kan transporteras till livmodern. Dina äggstockar kommer att lämnas oberörda.  Ägglossning och dina hormonproduktion förblir därför oförändrade efter ingreppet, det vill säga att de fortsätter som vanligt. Komplikationer är mycket sällsynta. Läs mer om gynekologisk laparoskopi eller om operation i narkos. 

I samarbete med erfarna specialistläkare inom gynekologi erbjuder vi på Stiernstam Läkarservice nu även utredning, bedömning och behandling av en rad olika gynekologiska åkommor. Du kan vända dig till oss som privatpatient eller som försäkringspatient. Hos oss får du en omgående och professionell behandling av dina besvär. Vi eftersträvar att alltid erbjuda ett hög kvalitativt och personligt omhändertagande med individen i fokus. Du möter alltid samma personal och alla ingrepp sker som dagkirurgi vilket innebär att du kan lämna mottagningen samma dag. Varmt välkommen till oss!

Vill du snabbt träffa en gynekolog?

Vi vet att gynekologiska besvär kan vara påfrestande. Om du snabbt vill träffa en gynekolog kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom några dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till en av våra sjuksköterskor  på info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |