fbpx

Vad är ärrbråck?

Ärrbråck är en komplikation som kan uppstå efter operationer som utförts genom bukväggen. Om du blivit opererat i bukväggen och känner av en utbuktning i anslutning till ärret kan det finnas en risk för att du fått ett ärrbråck. Ärrbråck måste opereras och hos oss blir du omhändertagen av specialistkirurger med stor erfarenhet inom området. Kontakta oss för att boka en konsultation och få en uppföljande behandlingstid 2-3 veckor efter ditt första besök.

Om man tidigare opererats genom bukväggen finns det en risk för att en försvagning, bristning uppstår i anslutning till operationsärret vilket kan leda till att bukvävnad glider ut och skapar ett så kallat ärrbråck. Det är därför vanligt att man kan se eller känna bråcket under huden då det bildas en utbuktning där bukhinnan pressas ut.

Symtom

Ärrbråck syns ofta som en rund utbuktning på magen i anslutning till operationsärret.  Utbuktningen kan ibland försvinna när man ligger ned eller trycker på den. Man kan även känna varierande smärta och tyngdkänsla i buken. Besvären uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning och tenderar att avta när man ligger ned. Om du lider av smärta som inte avtar eller om utbuktningen inte går att trycka tillbaka när du ligger ned ska du omgående kontakta läkare. 

Operation av ärrbråck

Operation av ärrbråck sker i lokalbedövning eller narkos beroende på bråckets utseende. Efter ingreppet får du ett eget vilorum och du kan lämna mottagningen samma dag.  Om du ska opereras i narkos kommer du få ytterligare information om hur du ska förbereda dig inför ingreppet. 

Ärrbråck opereras antingen med öppen teknik eller med titthålsteknik. Med öppen teknik lägger kirurgen ett litet snitt vid bråcket och med titthålsteknik används istället ett instrument som förs in genom små hål i bukväggen.  Oavsett teknik så trycker kirurgen tillbaka bukinnehållet och lägger in ett nät som reparerar defekten i bukväggen samt förhindrar att man får ett nytt bråck. Näten som används är väldokumenterade och växer på ett naturligt sätt in i kroppen. Det är en mycket säker teknik med liten risk för att bråcket kommer tillbaka. 

Vad våra patienter säger

“Tack för ett mycket väl bemötande! Proffsig personal. Kände mig 100% trygg. Rekommenderas varmt!”

Hanna – 15 september 2018

Vill du snabbt träffa en läkare?

Om du snabbt vill träffa en av våra specialistläkare kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom 2-4 dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor så tveka inte att kontakta oss på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |