Ärrbråck

Om du blivit opererat i bukväggen och känner av en utbuktning i anslutning till ärret kan det finnas en risk för att du fått ett ärrbråck. Ärrbråck måste opereras för att återställas. På vår mottagning i Läkarhuset, Göteborg får du träffa erfarna specialistläkare som bedömer det misstänkta ärrbråcket med uppföljande behandling inom 2-3 veckor. 

 Innehåll

Förekomst av ärrbråck

Ärrbråck är ofta ofarliga och kan drabba män och kvinnor. Tillståndet uppstår som en komplikation efter tidigare operation i buken där bukhinnan försvagats och spricker upp. Ett ärrbråck kan uppstå vart som helst i närheten av operationsärret och syns som en rund utbuktning. Om ditt ärrbråck inte går att trycka tillbaka eller gör väldigt ont ska du genast kontakta en vårdcentral eller akutmottagning då det kan finnas risk för att det blivit ett s.k. inklämt bråck. 

Symtom vid ärrbråck

Vanligast är att ärrbråck syns som en rund utbuktning på magen i anslutning till operationsärret.  Utbuktningen kan ibland försvinna när du ligger ned eller trycker på den. Du kan även känna varierande smärta och tyngdkänsla i buken. Besvären uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning och tenderar att avta när man ligger ned. Om din smärta inte avtar eller om utbuktningen inte går att trycka tillbaka när du ligger ned ska du omgående kontakta läkare.

Orsak till ärrbråck

Om du tidigare opererats genom bukväggen finns det en risk för att en försvagning, bristning uppstår i anslutning till operationsärret vilket kan leda till att bukvävnad glider ut och skapar ett så kallat ärrbråck. Det är därför vanligt att du kan se eller känna bråcket under huden då det bildas en utbuktning där bukhinnan pressas ut.

Operation av ärrbråck

Ärrbråcksoperationer genomförs under lokalbedövning eller narkos och på vår mottagning i Göteborg blir du omhändertagen av specialistkirurger med lång erfarenhet inom området. Operationen tar ca 30-60 minuter. Efter ingreppet får du ett eget vilorum och du kan lämna mottagningen samma dag. 

Ärrbråck opereras antingen med öppen teknik eller med titthålsteknik. Oavsett teknik så trycker kirurgen tillbaka bukinnehållet och lägger in ett nät som reparerar defekten i bukväggen samt förhindrar att du får ett nytt ärrbråck. Näten som används är väldokumenterade och växer naturligt in i kroppen. Det är en mycket säker teknik med liten risk för att bråcket kommer tillbaka. 

Operation med öppen teknik

När du opereras med öppen teknik lägger kirurgen ett litet snitt vid det tidigare operationsärret och avlägsnar bråcket. Svagheten i bukväggen sys sedan ihop och förstärks med ett nät som fästs på insidan eller utsidan av defekten. Såret sys sedan ihop under hudytan. Operationen tar ca 30- 60 minuter och du kan lämna mottagningen samma dag som ingreppet. 

Operation med titthålsteknik -lapraskopiskt

Vid operation med titthålsteknik (lapraskopiskt) använder kirurgen ett smalt instrument som förs in genom små hål i bukväggen. Med hjälp av en kamera följer man ingreppet via en bildskärm. Bråcket tas bort och kirurgen fäster sedan ett nät från insidan som förstärker bukväggen. Operationen tar cirka 45- 60 minuter och du åker hem samma dag.

Inför din operation

Piller illustration

Narkos eller lokalbedövning

Beroende på om din operation ska utföras i lokalbedövning eller narkos så finns det olika sätt som du behöver förbereda dig. Här kan du läsa mer om lokalbedövning eller narkos.

Operationsdagen

På operationsdagen rekommenderar vi att sätta på dig kläder som inte sitter åt runt området som ska opereras. Innan operationen får du träffa en kirurg som går igenom ingreppet och besvarar eventuella frågor. Beroende på operationsteknik tar ingreppet mellan 30- 60 minuter. Direkt efter din ärrbråcksoperation får du tillgång till ett eget vilorum och du kan lämna mottagningen efter ca 1 timmas vila.

Efter din operation

Vi rekommenderar att du tar det lugnt under den första veckan efter din navelbråcksoperation. Promenera och rör dig som vanligt men undvik fysisk ansträngning som idrott, träning och tunga lyft. Efter en vecka får du göra allt som inte gör ont. Det kan vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma, som t.ex Alvedon eller Panodil som finns att köpa receptfritt på apoteket. Du får recept av oss om du skulle behöva starkare läkemedel.

Symtom efter operationen

Våra specialistkirurger har lång erfarenhet av ärrbråcksoperationer men alla operationer medför en viss risk för komplikationer, men det är dock ovanligt med bestående besvär. Här nedan kan du läsa om de vanligaste symtomen som kan framträda efter operationen.

Nedsatt känsel

Vid operationer i huden skär man av ytliga små nervtrådar vilket kan medföra en nedsatt känsel i operationsområdet vid ditt navelbråck. Dessa nervtrådar växer dock tillbaka efterhand och du återfår din känsel.

Smärta och svullnad

Sårsmärta och svullnad runt operationsområdet är vanligt men recept på smärtstillande tabletter skrivs ut efter ingreppet. Att använda smärtstillande tabletter efter operationen rekommenderas då man snabbare rehabiliterar sig när man är bedövad och lättare kan röra sig. Svullnaden försvinner med tiden. Om smärtan ökar efter ett par dagar ska du kontakta oss då det kan bero på blodansamling eller infektion.

Komplikationer

Var alltid noga med att följa de instruktioner du fått av oss. Om du får en ökande värk, svullnad, blir ljuskänslig eller feber bör du omgående kontakta vår mottagning för vägledning. Du ska självklart kontakta oss om du har några andra funderingar eller frågor rörande din ljumskbråcksoperation. Ibland kan man få en infektion i operationssåret som måste behandlas med antibiotika. Kontakta oss på 031- 18 88 18 om du misstänker en infektion så hjälper vi dig! 

Återbesök & sjukskrivning

Ett återbesök görs efter cirka 1 vecka då vi tar bort stygnen och tejpar operationssåret, samtidigt som våra sjuksköterskor kan hjälpa dig med eventuella frågor. Du får själv sjukskriva dig under första veckan efter operationen av ditt ljumskbråck. Om du har ett tungt arbete som kräver fysisk ansträngning kan du behöva ytterligare sjukskrivning. 

Sjukhus Specialistläkare illustration

Som privatpatient får du snabbt en tid när du behöver det, och du behöver inte heller någon remiss för att boka din tid. Varmt välkommen!

Vanliga frågor

Privatpatient: Som privatpatient kan du kontakta oss direkt på 031- 18 88 18 (vardagar kl 08-10 och 13-14) eller maila oss på [email protected]. Du behöver ingen remiss och du får en tid inom 2-4 dagar. 

Försäkringsbolag: Om du har sjukvårdsförsäkring via din arbetsgivare eller tecknat en privat kan du söka vård hos oss via ditt försäkringsbolag. För att boka en mottagningstid kontaktar du ditt försäkringsbolag som ordnar bokningen till oss. Vi har avtal med de flesta försäkringsbolagen och du behöver ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Frikort gäller ej. Läs om vilka försäkringsbolag vi arbetar med.

Västra Götalandsregionen: Som patient från Västra Götalands regionen behöver du en remiss till oss från en allmän läkare (ex. husläkare, distriktsläkare). Du betalar enligt nationell taxa.Det första besöket kostar 100 kr och alla besök därefter 300 kr. Frikort gäller. 

Om du kommer till oss som privatpatient eller via ditt försäkringsbolag behöver du ingen remiss eller tidigare läkarkontakt. Men om du kommer till oss via VGR behöver du dock en remiss.

Nej, ärrbråck är vanligtvis ofarligt trots att det hos vuxna måste opereras för att återställas. Ibland kan dock ärrbråck utvecklas till ett så kallat inklämt bråck där ljumskbråcket fastnar och du inte kan tacka tillbaka det. Om detta inträffar bör du direkt kontakta en vårdcentral eller akutmottagning då innehåller i bråcksäcken kan riskera att dö.

Vi rekommenderar att du inte tränar när du har ärrbråck då det kan öka trycket i magen och du riskerar att ytterligare trycka ut vävnad genom öppningen vilket kan förvärra bråcket så som styrketräning. Det kan dock gå bra med lugnare träning om du inte känner någon smärta. Ljumskbråck läker inte heller av sig självt utan kontakta oss så hjälper vi dig.. 

Ärrbråck hos vuxna måste inte alltid opereras om det inte orsakar några besvär eller symtom men för att bli av med ljumskbråck så måste du dock opereras. Vi rekommenderar alltid att behandla ditt navelbråck för att undvika framtida besvär.  

Som privatpatient betalar du för ingreppet själv och får en tid inom 2-4 dagar. Se aktuella priser här

Du kan även komma till oss som försäkringspatient och då betalar du endast självrisken som ditt försäkringsbolag anger. Läs mer om vilka försäkringsbolag vi samarbetar med. Tveka inte att kontakta oss om du har några ytterligare frågor.

Relaterat:

Vårt genomsnittliga patientbetyg är 4.8
av 5 på Kuralink

Betyget är baserat på över 400 utvärderingar via Kuralink som är en oberoende bokningsplattform för vårdgivare och försäkringsbolag.

Senast uppdaterad: 12 jan. 2024
Innehållet har granskats av:
Dr Mikael Stiernstam, överläkare

Robert L
Read More
Otrolig proffsiga , och duktiga på service samt utförande av uppdrag , trots min oro , så fick teamet mig att känna mig 100 % trygg på allt . Jag kan varmt rekommendera Stiernstam och resten av teamet ..11 poäng av 10 ../ Tack för allt..
Annelie H
Read More
Kunskap omsorg och fin uppföljning! Trevlig personal där jag känner ett intresse av min diagnos, undersökning som gett mig förtroende av alla berörda på praktiken. Dr STIERNSTAM , tack jag återvänder om det skulle bli nödvändigt ngn gång! Tack!
Erika G
Read More
Underbar personal och trevligt bemötande! Man kände sig väl omhändertagen och operationen var verkligen proffsigt utförd! Rekommenderar denna klinik varmt! Tack Mikael, Marielle och den trevliga läkarsekreteraren. Stor kram till er!
Anna S
Read More
Så trevlig och duktig personal som fanns med mig under varje steg av behandlingen! Hit skall man verkligen gå om man vill ha riktigt proffsig och effektiv sjukvård med stor omtanke, rekommenderar varmt!
Previous
Next

Vi har stängt över nyår!

Vår klinik är stängd fr.o.m. 30 december till 01 januari 2023! Vi på Stiernstam Läkarservice önskar er ett gott nytt år och vi ses snart! 

Vi använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din upplevelse hos oss. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används enligt vår Integritetspolicy.