fbpx

Vad är navelbråck?

Navelbråck är en defekt i bukväggen och syns ofta som en rund utbuktning på magen. Det förekommer vanligast hos barn där det återställs naturligt, men hos vuxna måste det opereras. Våra specialistkirurger bedömer ditt bråck och ger dig en uppföljande behandlingstid inom 2-3 veckor. För att boka tid privat så kontaktar du oss via telefon eller e-post. 

Symtom

Ett navelbråck syns ofta som en rund utbuktning vid naveln. Denna utbuktning kan ibland försvinna när man ligger ned eller trycker på den. Man kan även känna varierande smärta och tyngdkänsla i buken. Besvären uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning och tenderar att avta när man ligger ned. Hos barn är navelbråck vanligtvis 2-3 centimeter medan det hos vuxna kan vara mer än dubbelt så stort. Om utbuktningen inte går att trycka tillbaka eller om smärtan inte avtar rekommenderar vi att du omgående kontaktar läkare då det kan leda till ett så kallat inklämt bråck.

Orsak

Navelbråck orsakas av en försvagning i buken vid naveln. Bukväggen består av flera lager muskler och bindvävsplattor håller tarmarna inneslutna. Om bukväggen blivit försvagad eller brister kan bukvävnad pressas ut ur bråcköppningen vid naveln och skapa en så kallas bråcksäck. Det är därför vanligt att man kan se eller känna bråcket under huden. Navelbråck är oftast medfödda och förekommer vanligast hos barn men även hos vuxna. Hos barn växer det ofta bort av sig själv. Navelbråck hos vuxna måste opereras och uppstår på grund av att vävnaden vid naveln av någon anledning blivit försvagad. 

Operation av navelbråck

Navelbråckoperationer sker polikliniskt, det vill säga att du åker hem samma dag som ingreppet. Operationen sker antingen i lokal bedövning eller under narkos beroende på bråckets utseende.

Under operatonen trycker kirurgen tillbaka bukinnehållet och lägger in ett nät som reparerar defekten i bukväggen samt förhindrar att man får ett nytt bråck. Näten som används är väldokumenterade och växer på ett naturligt sätt in i kroppen. Det är en mycket säker teknik med liten risk för att bråcket kommer tillbaka. Efter operationen får du ett eget vilorum där du kan vila innan du lämnar mottagningen samt recept på smärtstillande tabletter att ta vid behov.. 

Vad våra patienter säger

“Otrolig proffsiga , och duktiga på service samt utförande av uppdrag , trots min oro , så fick teamet mig att känna mig 100 % trygg på allt.Kan varmt rekommendera Stiernstam och resten av teamet ..11 poäng av 10../tack för allt..”

Robert – 9 oktober 2018

Vill du snabbt träffa en läkare?

Om du snabbt vill träffa en av våra specialistläkare kan du boka ett privat läkarbesök med en mottagningstid inom 2-4 dagar. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast. Om du har några andra frågor så tveka inte att kontakta oss på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se.

    |  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |