fbpx

Operation av ljumskbråck

Ljumskbråcksoperation

Ljumskbråcksoperationer är bland de vanligaste i världen och hos oss blir du omhändertagen av specialistkirurger med över 20 års erfarenhet inom området. Ingreppet sker i lokalbedövning eller narkos beroende på bråckets utseende och du kan lämna mottagningen samma dag. Mer information om hur du förbereder dig inför narkos eller lokalbedövning hittar du under meny alternativet operationsinformation.

Operation av ljumskbråck

Ljumskbråck kan antingen opereras med så kallad öppen teknik där kirurgen lägger ett litet snitt vid ljumsken eller med titthålsteknik, lapraskopiskt. Med titthålsteknik används istället ett instrument som förs in genom små hål i bukväggen och ingreppet följs via en bildskärm. 

Bråck kan se olika ut för män och kvinnor på grund av skillnader i deras anatomi. Vid ljumskbråcksoperation av kvinnor och återfallsbråck är titthålsmetodein vanligast. Oavsett teknik så trycker man tillbaka bukinnehållet och lägger in ett nät som reparerar defekten i bukväggen samt förhindrar att man får ett nytt bråck. Näten som används är väldokumenterade och växer på ett naturligt sätt in i kroppen. Det är en mycket säker teknik med liten risk för att bråcket kommer tillbaka.

Operation med öppen teknik

När du opereras med öppen teknik lägger kirurgen ett litet snitt i ljumsken och avlägsnar bråcket. Svagheten i bukväggen sys ihop och förstärks med ett nät som fästs på insidan eller utsidan av defekten. Såret sys sedan ihop under hudytan. Operationen tar ca 30- 60 minuter och du kan lämna mottagningen samma dag som ingreppet. 

Operation med titthålsteknik -lapraskopiskt

Vid operation med titthålsteknik (lapraskopiskt) använder kirurgen ett smalt instrument som förs in genom små hål i bukväggen. Med hjälp av en kamera följer man ingreppet via en bildskärm. Bråcket tas bort och kirurgen fäster sedan ett nät från insidan som förstärker bukväggen. Operationen tar cirka 45- 60 minuter och du kan åka hem samma dag som ingreppet.

Inför din ljumskbråcksoperation

Du kan behöva sluta med vissa blodförtunnande mediciner så som Trombyl eller Waran några dagar innan din ljumskbråcksoperation. Detta får du isåfall besked om detta vid ditt första besök. Information om övriga förberedelser finns under meny alternativet: Patientinformation beroende på om ingreppet ska ske under narkos eller lokalbedövning. Har du några fler funderingar eller frågor kan du alltid kontakta våra sjuksköterskor via telefon eller mejl. 

Operationsdagen

På operationsdagen rekommenderar vi att sätta på dig kläder som inte sitter åt runt området som ska opereras. Innan operationen får du träffa en kirurg som går igenom ingreppet och besvarar eventuella frågor. Beroende på operationsteknik tar ingreppet mellan 30- 60 minuter. Direkt efter din ljumskbråcsoperation får du tillgång till ett eget vilorum och du får lämna mottagningen efter ca 1 timmas vila.

Transport hem

Eftersom du inte får köra bil under resten av dagen så rekommenderar vi att i förväg ordna så att någon kan hämta dig eller att du tar en taxi hem. 

Första veckan efter operationen

Vi rekommenderar att du tar det lugnt under den första veckan efter operationen. Promenera och rör dig som vanligt men undvik fysisk ansträngning som idrott, träning och tunga lyft. Efter en vecka får du göra allt som inte gör on

Återbesök och sjukskrivning

Ett återbesök görs efter cirka 1 vecka då vi tar bort stygnen och tejpar operationssåret, samtidigt som våra sjuksköterskor kan hjälpa dig med eventuella frågor. Du får själv sjukskriva dig under första veckan efter operationen. Om du har ett tungt arbete som kräver fysisk ansträngning kan du behöva ytterligare sjukskrivning. 

Vanliga symtom efter operation

Våra specialistkirurger har lång erfarenhet av ljumskbråcksoperationer men alla operationer medför en viss risk för komplikationer, men det är dock ovanligt med bestående besvär. Här nedan kan du läsa om de vanligaste symtomen som kan framträda efter operationen.

Missfärgning av penis och pung
En blåaktig missfärgning av penis och pung är vanligt efter operationen och detta orsakas av en liten men helt ofarlig blödning som krupit strax innanför huden. Detta är som ett blåmärke och försvinner inom ett par veckor. 

Nedsatt känsel
Vid operationer i huden skär man av ytliga små nervtrådar vilket kan medföra en nedsatt känsel i operationsområdet. Dessa nervtrådar växer dock tillbaka efterhand och man återfår sin känsel. 

Smärta och svullnad
Sårsmärta och svullnad runt operationsområdet är vanligt men recept på smärtstillande tabletter skrivs ut efter ingreppet. Att använda smärtstillande tabletter efter operationen rekommenderas då man snabbare rehabiliterar sig när man är bedövad och lättare kan röra sig. Svullnaden försvinner med tiden. Om smärtan ökar efter ett par dagar bör du kontakta läkare då det kan bero på blodansamling eller infektion. 

Har du några andra frågor eller funderingar?

Tveka inte att kontakta oss. Vi vet att läkarbesök och sjukdomar kan kännas jobbigt att prata om. Om du har några frågor eller funderingar inför ditt besök så tveka inte att kontakta oss på 031- 18 88 18 eller info@stiernstam.se så hjälper vi dig. Varmt välkommen!

|  2019 © All Rights Reserved  |  Kirurgilakarhuset.se  |  Stiernstam Läkarservice AB  |